>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Skladište zabavište

Dvije značajne informacije o Ini objavljene su proteklog tjedna, a vezano uz Sisak i Rijeku, lokacije dviju njezinih rafinerija u Hrvatskoj. Prva kaže da je Sandor Fasimon, novi predsjednik uprave Mola, mađarskog vlasnika Ine, najavio gašenje sisačkog pogona. Sisak više ne donosi novac, a što i nije tako čudno s obzirom na odnos Mola prema njemu, pa bi se tamošnji prostor iskoristio za, rečeno je, logističke namjene, a to najvjerojatnije znači – skladište. Naravno, gazda Sandor izjavio je da će radnici biti zbrinuti jer ‘Ina uvijek brine o radnicima’, samo ‘ako bude viškova’, baš kao da bi svi mogli biti preraspoređeni za skladištare, šofere i administrativce.

Najava koja ustvari znači ponavljanje onoga što je već opisivao njegov prethodnik Zoltan Aldott ipak je iznenadila ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića koji je javno priznao svoju zatečenost. Druge reakcije iz redova Vlade nije bilo, kao što je u biti godinama nema, izuzmemo li alibi geste i nemušte planove za otkup većinskog udjela Ine. Tržište tako melje nekadašnju najmoćniju hrvatsku kompaniju, a čini to i interes susjedne Mađarske koji uopće nije tržišni, nego širi društveni ili barem nacionalni. A ukoliko se najava jednom ostvari, sve rafinerijsko poslovanje u Hrvatskoj bit će, prema onome što se moglo čuti, koncentrirano u Rijeci.

No to nije vijest o Rijeci u kontekstu Ine koju smo naveli, nego imamo jednu posebnu, iz Dnevnika HTV-a u utorak. Tamo je izneseno da se Ina, dakle Mol, uključuje u kulturni razvoj dotične sredine te se u riječkoj rafineriji upravo oslikava mural površine oko 2000 kvadrata. Ili, kao što rekoše na HTV-u, bit će to ‘najveći oslikani spremnik u Hrvatskoj’, jer radi se o velikom tanku za gorivo. Doznali smo i da je riječ o doprinosu Ine vizuri Kostrene i Rijeke, koja će uskoro ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture, za razliku od primjerice Siska. I također, da se tank oslikava lokalnim motivima, pa barem ne možemo reći da nam mažu oči nekim tamo mađarskim bojama.

1/1