>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Mirna Jasić

Predrag Sekulić: INAćenje

Sindikalist sisačke Rafinerije u otkazu: Protiv INA-e je već pripremljena tužba za uznemiravanje zbog diskriminacije prema meni i Sindikatu Nova solidarnost. Podnijet ću i kaznene prijave protiv određenih ljudi

Pod kakvim ste obrazloženjem dobili otkaz u sisačkoj Rafineriji?

Dobio sam otkaz zbog iznošenja činjenica, ali ne samo onih o Rafineriji Sisak nego o INA-i, njenoj maloprodaji, istraživanju proizvodnje i svemu ostalom što se događa zbog neprijateljskog preuzimanja INA-e od MOL-a. Imao sam najavu da ću dobiti otkaz, pa sam postao zaštićeni sindikalni povjerenik. Sindikat Nova solidarnost nije dao svoju suglasnost za moj otkaz, zbog čega je INA tužila Sindikat radi pravomoćnosti otkaza pa sad čekamo nadomjesnu odluku suda, a dotad dolazim na posao.

Šesto radnika potpisalo je peticiju kojom traže poništenje otkaza?

Gotovo svi radnici su pokazali solidarnost na djelu. Poslat će je Upravi INA-e s namjerom da tu odluku povuče. Ne vjerujem da će peticija imati puno utjecaja, ali je lijepo vidjeti da su radnici stali uz kolegu.

Najavili ste i druge sudske sporove?

Protiv INA-e je već pripremljena tužba za uznemiravanje zbog diskriminacije prema meni i Sindikatu Nova solidarnost. Podnijet ću i kaznene prijave protiv određenih ljudi.

INA vas optužuje da ste odavali poslovne tajne?

Sa smiješkom promatram optužbe koje su nerazumne. S jedne strane kažu da ne govorim istinu, a s druge da odajem tajne. Po tome ispada da su moje ‘neistine’ njihova poslovna tajna.

I dalje ste uvjereni da je sisačka Rafinerija profitabilna?

Profitabilnost se vidi prvenstveno po maržama objavljenima na službenim stranicama INA-e. Postoji i dokument iz kojeg je vidljiv odnos rafinerijskih marži Siska i Rijeke. Marža za Sisak iznosi 30 dolara po toni prerađene nafte, dok je za Rijeku tek 0,18 dolara. To je dokaz da bi nakon Siska zatvorili i riječku Rafineriju. No kad su shvatili da imamo taj dokument, prestali su raditi odvojene analize za ove dvije rafinerije. Da bi zamaglili podatke, sad ih rade objedinjeno za INA-inu rafinerijsku preradu.

Ruski državni gigant Rosnjeft mogao bi zauzeti mjesto MOL-a?

S obzirom na to da znamo da Mađari žele sve kompletno uništiti, Rusi su u svakom slučaju dobra opcija. No svakako je na Vladi da pregovara. Mislim da se ne treba plašiti Rosnjefta, koji drži 12 posto tržišta u Njemačkoj, posebno jer su najavili da bi proširili tržište i obnovili rafinerije u Sisku i Rijeci.

1/1