>

novosti logo

Piše Novosti

Papa: Postoje nejasne povijesne točke oko kanonizacije Stepinca

Stepinac je bio krepostan čovjek i zato ga je Crkva proglasila blaženim, ali u određenom trenutku u procesu kanonizacije pojavile su se nejasne povijesne točke koje treba razjasniti, rekao je papa Franjo

Alojzije Stepinac bio je krepostan čovjek i zato ga je Crkva proglasila blaženim, ali u određenom trenutku u procesu kanonizacije pojavile su se nejasne povijesne točke koje treba razjasniti, rekao je papa Franjo u avionu nakon povratka s trodnevnog posjeta Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji dopisniku HRT-a Silviju Tomaševiću koji ga ja pitao za mišljenje o proglašenja Stepinca svetim. 

- Molio sam se, promišljao sam to, tražio sam savjete i vidio da trebam zatražiti pomoć patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. On je veliki patrijarh. Irinej je pomogao, napravili smo zajedničko povijesno povjerenstvo i surađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogriješimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikomu to ne bi služilo, rekao je papa Franjo.

Također je kazao da ima dobre odnose s pravoslavnim crkvama i da među patrijarsima ima božjih ljudi poput Irineja, Kirila i Bartolomeja, kao i da je u dogovoru s njima, jer želi da svi kršćani budu braća.

Stepinca, koji je bio zagrebački nadbiskup tokom Drugog svjetskog rata, papa Ivan Pavao II proglasio je blaženim 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici, a zadnjih godina zajednička komisija Katoličke crkve i SPC-a razmatra treba li ga proglasiti svecem.

1/1