Novosti

Politika

Papa: Postoje nejasne povijesne točke oko kanonizacije Stepinca

Stepinac je bio krepostan čovjek i zato ga je Crkva proglasila blaženim, ali u određenom trenutku u procesu kanonizacije pojavile su se nejasne povijesne točke koje treba razjasniti, rekao je papa Franjo

Ahd80fep0xou973cgd0opq1su0w

Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikomu to ne bi služilo, rekao je papa Franjo (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Alojzije Stepinac bio je krepostan čovjek i zato ga je Crkva proglasila blaženim, ali u određenom trenutku u procesu kanonizacije pojavile su se nejasne povijesne točke koje treba razjasniti, rekao je papa Franjo u avionu nakon povratka s trodnevnog posjeta Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji dopisniku HRT-a Silviju Tomaševiću koji ga ja pitao za mišljenje o proglašenja Stepinca svetim. 

- Molio sam se, promišljao sam to, tražio sam savjete i vidio da trebam zatražiti pomoć patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja. On je veliki patrijarh. Irinej je pomogao, napravili smo zajedničko povijesno povjerenstvo i surađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogriješimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikomu to ne bi služilo, rekao je papa Franjo.

Također je kazao da ima dobre odnose s pravoslavnim crkvama i da među patrijarsima ima božjih ljudi poput Irineja, Kirila i Bartolomeja, kao i da je u dogovoru s njima, jer želi da svi kršćani budu braća.

Stepinca, koji je bio zagrebački nadbiskup tokom Drugog svjetskog rata, papa Ivan Pavao II proglasio je blaženim 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici, a zadnjih godina zajednička komisija Katoličke crkve i SPC-a razmatra treba li ga proglasiti svecem.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više