Novosti

Društvo

Pauletićevo proročište

Tužba bivšeg doministra turizma i novinara protiv Srpskog narodnog vijeća: Robert Pauletić je tužio Novosti jer je Boris Dežulović njegov ‘protupožarni’ status na Facebooku usporedio s djelovanjem u Slobodnom tjedniku

Lngu31y5wpj79kao01oavkwr8q9

Robert Pauletić (foto Miranda Čikotić/PIXSELL)

Prošlog tjedna održano je na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu ročište po tužbi koju je bivši Mostov doministar turizma Robert Pauletić podnio protiv Srpskog narodnog vijeća tražeći odštetu od 25.000 kuna zbog teksta Borisa Dežulovića ‘Slobodni fejsbuk’, objavljenog u tjedniku Novosti 22. srpnja 2017. godine. Pred sucem Ivanom Matančevićem svjedočili su Pauletić, Dežulović i glavni urednik Novosti Nikola Bajto.

Pauletić se našao pogođenim kolumnom u kojoj je Dežulović pisao o javnom prozivanju tobožnjih krivaca za požare koji su tog ljeta zahvatili Dalmaciju. Pored splitskog svećenika Stipana Mihaela Draguna (koji je požare povezao s festivalom Ultra) i umirovljenog admirala Davora Domazeta Loše (koji je iznio teoriju o asimetričnom ratu), Dežulović je spomenuo i Pauletićev status na Facebooku o navodno otkrivenim piromanima, a koji je pobudio velik interes na društvenim mrežama. Dežulović je taj status, čiju je neistinitost naknadnim editiranjem potvrdio i sam Pauletić, povezao s Pauletićevim radom u huškačkom Slobodnom tjedniku (ST) početkom 1990-ih.

Pauletić je ispričao kako je 18. srpnja 2017. u večernjim satima objavio status koji je ujutro ispravio jer je saznao da je bila riječ o lažnoj informaciji. Pauletić je uz fotografiju četiri mladića uz Mercedes varaždinskih oznaka najprije objavio kako je istinita glasina o piromanima koja je tih dana kružila Splitom, a na koju su mediji upozorili kao na širenje lažnih vijesti. ‘A šta sad?! Izgleda da srebrni Mercedes varaždinskih tablica, i u njemu piromani, ipak postoji! Evo slike!’ trijumfalno je uz fotografiju automobila objavio Pauletić. ‘Iz prve ruke, od čovika kojemu virujen, javljeno mi je da ih je baš on vidija na djelu, kako potpaljuju! Pitanje broj 1: ako se sve to dokaže, kakve će kazne ti jebeni kreteni dobit? 2. Oće li netko od antifa portala, naprimjer Index, koji se podmuklo izrugiva s ovom informacijom, u tom slučaju ponudit kakvu ispriku?’ napisao je Pauletić.

Na ročištu je tvrdio da ga je tijekom noći nazvao poznanik koji mu je dao dodatne informacije zbog čega je sljedećeg jutra ispravio raniji status tako što se od njega ogradio. Dežulović je, međutim, u kolumni komentirao taj njegov status kao huškački te, između ostalog, napisao: ‘Pitanje pak broj 4. – ako se pokaže da ne postoje nikakvi piromani iz Mercedesa varaždinskih tablica na slici, ili ljude iz auta na slici sutra gnjevni građani zatuku i pobiju, kakvu će kaznu jebeni kreten dobit? – glupo je pak zbog toga što takva stvar, raspirivanje atmosfere linča, u Hrvatskoj jednostavno nije kažnjiva.’

Pauletić je pred sucem ustvrdio da ga je Dežulović u tekstu izvrijeđao najgrubljim izrazima, kao što je ‘jebeni kreten’, a u drugom dijelu teksta naveo i izmišljotine iz doba njegovog rada u ST-u, izrazivši i sumnju u to da kolumnist Novosti nije vidio kako je sljedećeg jutra ispravio svoj Facebook status. Pauletić je izjavio da je točno da je 1991. godine bio naveden u impresumu ST-a kao zamjenik glavnog urednika, a potom i glavni urednik (u vrijeme dok je ST objavljivao lažne popise KOS-ovaca i druge huškačke tekstove), ali da su te funkcije bile samo nominalne, dok je faktički glavni urednik bio gazda lista, pokojni Marinko Božić.

Autor kolumne Dežulović je ispričao kako je u vrijeme objavljivanja kolumne ‘atmosfera bila dramatična zbog velikih požara i bilo je puno objava i glasina’. Upozorio je da ne prati Pauletićev Facebook, a njegov je status vidio jer ga je netko drugi podijelio. ‘U toj objavi tužitelj se poziva na izvor kojem vjeruje, a njegovu objavu shvatio sam kao javnu potjernicu… Kako je tužitelj javna ličnost, njegova objava mi je bila zanimljiva za komentiranje i potaknula me na iznošenje autorskih sudova, jer se ne radi o objavi bilo koje osobe, već o javnoj osobi koja je do jučer bila zamjenik ministra te stoga postoji i javni interes za to’, objasnio je Dežulović. Kazao je kako su Pauletićeve tvrdnje da je bio samo ‘nominalni’ urednik ST-a ‘naivne i neozbiljne’ i da se kod njega u oba slučaja, s razmakom od preko 25 godina, ponavlja isti obrazac javnog huškanja. ‘Kako je Slobodni tjednik huškao javnost na srpske civile, tako je tužitelj svojom objavom huškao javnost na navodne piromane’, rekao je Dežulović, pojasnivši da je u svojem tekstu sintagmu ‘jebeni kreten’ samo zrcalno prebacio na Pauletića, koji ju je izvorno upotrijebio u svojem statusu.

Nikola Bajto je ustvrdio kako je nesporna činjenica da je Pauletić objavio lažni i prostački status. Također je podsjetio na proizvodnju histerije oko podmetanja požara te kazao kako je Dežulović, inače ugledni i nagrađivani novinar, samo odgovorno obavljao svoj posao raskrinkavajući manipulatore i širitelje lažnih vijesti poput Pauletića i drugih koje je spominjao u svojoj kolumni. Svjedočenje Nikole Bajte prekinuto je zbog isteka radnog vremena i bit će nastavljeno na sljedećem ročištu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više