Novosti

Politika

Pazi, oštar Tepeš

Događaji koji su uslijedili nakon govora mržnje i poziva na linč sveštenika SPC-a u emisijama ‘Markov trg’ na TV stanici Z1 pokazali su, najblaže rečeno, nedostatak kriterija i dosljednosti kod dobrog dijela javnosti i nosilaca nove vlasti

Ahfqqo6verippltzxkz4w45awgf

Ivan Tepeš (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Događaji koji su uslijedili nakon govora mržnje i poziva na linč sveštenika SPC-a u emisijama ‘Markov trg’ na TV stanici Z1 pokazali su, najblaže rečeno, nedostatak kriterija i dosljednosti kod dobrog dijela javnosti i nosilaca nove vlasti. Vijeće za elektroničke medije utvrdilo je kršenje zakonskih propisa kojima su zabranjeni poticanje i širenje mržnje ili diskriminacija na osnovi rase, etničke pripadnosti ili vjere. Poziv Marka Juriča majkama s malom djecom da se čuvaju četničkih popova ili prijedlog da se na Cvjetnom trgu u Zagrebu postave table ‘Pazi, oštar četnik’ to su svakako bili, zbog čega je predsjednica Vijeća Mirjana Rakić donijela odluku o trodnevnom oduzimanju koncesije za emitiranje programa televiziji Z1, čije se rukovodstvo odbilo ograditi od izrečenog šovinizma, pa je time preuzelo i odgovornost.

Iako je određena najmanja moguća kazna, i ona je uzburkala duhove, pa je organizirana protestna šetnja branitelja i drugih dokonih desničara do zgrade Vijeća. Poziva na linč, vrijeđanja, manipulacija mahanjem šubare s kraljevskim grbom i petokrakom u smislu izjednačavanja četnika i partizana nije nedostajalo, ali se mora priznati da su organizatori reagirali i pokušali sprečavati ustaške pozdrave ‘Za dom spremni’. Posebno zanimljivo bilo je učešće potpredsjednika Sabora iz vladajuće kvote Ivana Tepeša na protestu uperenom protiv odluka državnih tijela, ali i njegova tvrdnja da je tom odlukom ponovno uveden verbalni delikt. No nije li verbalni delikt uveden hajkom na satiričnu pjesmu ‘Lijepa naša haubico’ iz ‘Novosti’ i odlukom Vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva da i pored suprotnih stavova čelnih ljudi i većine članova ove esnafske organizacije opomene njenog autora i urednika?

Na presici održanoj povodom Juričevih izjava, komentirajući nedostatak kućnog odgoja i obrazovanja nekih novinara, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac je preporučio da ih netko poduči razlici između satire, parodije i govora mržnje. S obzirom na sve što se otada dešavalo, kandidata za takvu poduku itekako ima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više