Novosti

Kronika

Peći koje život znače

Srpsko narodno vijeće doniralo je sredstva za nabavku dva štednjaka na kruta goriva, koji su dopremljeni korisnicima u Liku i na Baniju

Xshykhb8n4t3lvnr0vibwkynj0u

Lakše kroz zimu (foto Robert Anić/PIXSELL)

Srpsko narodno vijeće doniralo je sredstva za nabavku dva štednjaka na kruta goriva, koji su dopremljeni korisnicima u Liku i na Baniju. Jedna od peći donirana je porodici Rade Karajčić iz sela Četvrtkovac u općini Sunja.

- Od sveg srca hvala SNV-u što je donirao sredstva za nabavku štednjaka koji nam je umnogome olakšao život. U kući nas je četvoro – moj sin, snaha, šestomjesečna beba i ja - rekla je Rada Karajčić. Kuća u kojoj obitelj živi obnovljena 2003. ali im je nedavno isključena struja zbog velikih računa koje nisu mogli platiti.

- Otkako sam uvrštena na javne radove ukinuli su mi socijalnu pomoć s obrazloženjem da naša ukupna primanja prelaze zakonski prosjek - iako mi sin nije zaposlen. Kćer dobiva naknadu za porodiljno. S druge strane, imamo troškove zbog bebe koja je prerano rođena i s mamom mora ići na česte preglede - rekla je Rada.

Kad je saznala da SNV ima fond za humanitarnu pomoć, pisala je Vijeću srpske nacionalne manjine u Sisak, a oni su molbu proslijedili u Zagreb. Peć im je od velike pomoći jer ih grije, na njoj kuhaju hranu i vodu za kupanje, a za 2.000 kuna kolika joj je cijena, Rada Karajčić trebala bi raditi mjesec dana. Kuću osvjetljavaju svijećama.

Peć je stigla i u kuću 80-godišnjeg Petra Panjkovića iz sela Raduč, općina Lovinac, koji živi sam u trošnoj kući. Veliku pomoć u tome pružio je VSNM Ličko senjske županije čiji predsjednik Stanko Momčilović kaže da je Petar također i osoba s invaliditetom. Isprva je molio pomoć u sanaciji krova, ali se nakon izlaska stručnih službi na teren ispostavilo da je to velik izdatak. Zbog toga je Županijsko vijeće izdvojilo 2.000 kuna kako bi Panjkoviću bila nabavljena peć. Petru je sada toplije, ali na povratničkim područjima ima još domaćinstava kojima bi peć dobro došla.

- Istina, na području koje pokriva naše Vijeće dijeli se pomoć Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije u vidu bijele tehnike i većina ih se ovdje odlučuje za peći pogotovo ako su stariji - ističe Stanko Momčilović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više