Novosti

Društvo

Pet godina bez Madine

Unatoč presudi Europskog suda za ljudska prava, odgovorni za smrt afganistanske djevojčice nisu sankcionirani, a nezakonita protjerivanja na hrvatskim granicama nisu zaustavljena, poručuju iz Centra za mirovne studije

Large madina

Strip napravljen povodom treće godišnjice smrti Madine Hussiny (foto Željko Lukunić/PIXSELL)

Punih pet godina je prošlo otkad je malena Madina Hussiny, 21. studenog 2017. godine, tragično poginula nakon što je s majkom, sestrama i braćom nezakonito protjerana iz Hrvatske. Nažalost, pravda ni nakon pet godina nije zadovoljena, upozoravaju iz Centra za mirovne studije.

Iz CMS-a podsjećaju da je te mračne studene večeri Madinina majka sa svoje šestero djece došla u Hrvatsku gdje je u kontaktu s policijskim službenicima zatražila azil. "Umjesto da Madininu majku i njezinu djecu odvedu u najbližu policijsku postaju, policijski službenici su ih prevezli do blizine državne granice gdje su im naredili da pješače uz prugu natrag prema Srbiji, iako ih je Madinina majka preklinjala da im barem dopuste da prenoće u Hrvatskoj. U mraku je naletio vlak i usmrtio malenu Madinu. Afganistanska djevojčica koja je bježala od nasilja u vlastitoj zemlji, tako je svoj mladi život izgubila u zemlji koja ju je od nasilja trebala zaštititi"

Prošle godine, uoči četvrte obljetnice njezine pogibije, Europski sud za ljudska prava je Madinu i njezinu obitelj prepoznao kao žrtve nezakonitog kolektivnog protjerivanja koje je izvršila Republika Hrvatska i koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice. Uz to, presuda je pokazala kako je Republika Hrvatska nečovječno postupala prema djeci držeći ih u detenciji, cijelu obitelj protuzakonito lišila slobode, a dio obitelji kolektivno protjerala iz Hrvatske te im nakon svega toga onemogućavala pristup odvjetnici, upravo s ciljem da ovaj slučaj ne dođe do Europskog suda za ljudska prava, ističu iz CMS-a.

Kažu dalje da je presuda još u travnju postala pravomoćna, ali nezakonita protjerivanja i nasilje i dalje su sveprisutni, istraga nije provedena, odgovorni još uvijek nisu smijenjeni ni sankcionirani, niti počinitelji kažnjeni.

Iako su Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava u rujnu dostavili konkretne prijedloge mjera za provedbu presude u kompleksnom slučaju obitelji Hussiny, Vlada nije dostavila akcijski plan koji bi obuhvatio i opće mjere - one koje bi obustavile prakse nezakonitog protjerivanja i kriminalizacije branitelja ljudskih prava, osigurale funkcionalan mehanizam nadzora policije, kao i nesmetan rad pučke pravobraniteljice te omogućile učinkovit pristup pravosuđu i provedbu učinkovitih istraga.

"Sve ove godine, obitelj Hussiny ostala je hrabra i ustrajala na traženju pravde za Madinu. Naša je kolektivna odgovornost da presuda Europskog suda za ljudska prava ne ostane mrtvo slovo na papiru. Pravda za Madinu bit će istinski izborena tek kada odgovorni za njezinu smrt budu sankcionirani, a nezakonite i nasilne prakse hrvatskih vlasti zauvijek zaustavljene", zaključuje se u saopćenju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više