Novosti

Preporuke: serije

Pištolji i gitare

Što je zajedničko priči o posljednjim danima koloniziranja starog zapada, škotskoj krimi-drami o neriješenom ubojstvu djevojke i nježnoj priči o odrastanju i osvještavanju queer seksualnosti? Sve tri serije posebne su na svoj način, ali su im u središtu vrlo zanimljive žene

The English (BBC/Amazon)

Vestern danas nije osobito popularan i njime se, srećom, bave samo stvarni zaljubljenici u žanr poput britanskog scenarista i redatelja Huga Blicka, koji je u koprodukciji BBC-a i Amazon Primea snimio prekrasnu posvetu žanru i njegovom posebnom senzibilitetu, ne bježeći od hommagea već od uvodne scene. U šest epizoda, smještenih u 1890. i posljednje dane koloniziranja starog zapada, kroz pripovijest o neočekivanom prijateljstvu engleske aristokratkinje Cornelia Locke (Emily Blunt) i američkog domoroca iz plemena Pawnee Elija Whippa (Chaske Spencer), Blick revizionistički konstruira dehumanizirani svijet nastanjen živopisnim otpadnicima. Dok je Cornelia u osvetničkoj potrazi za čovjekom kojeg smatra odgovornim za smrt svoga sina, Eli je na putu za Nebrasku kako bi, kao bivši izviđač američke konjice, premda svjestan da će vjerojatno biti izigran, ostvario pravo na hektare zemlje koju mu bijelci duguju za službu u vojsci. Očekivano, u okrutnom neukroćenom svijetu u kojem ništa nije zabranjeno njihov je pohod prepun prepreka, kao što je i serija prepuna klasičnih tropa žanra koji propituje mitove Divljeg zapada, kolonijalni impuls, moralnost nasilja i razliku između odmazde i pravde. No premda je sama priča dojmljiva, glumci sjajni, a dijalozi likova promišljeno lakonični, vizualni aspekt serije ono je što plijeni i opčinjava od prve do posljednje scene. Prekrasni krajolici otvorene divljine (Ameriku uglavnom glumi Španjolska) snimani su u širokim kadrovima i tako hipnotični da zaboravite na radnju, a napeti sukobi između likova prikazani su u intenzivnim krupnim planovima i tjeskobno niskim kutovima. Boje, zasićene i žive gotovo do kiča, evociraju izgled starih filmova, montažne su sekvence duge i poetične, a kompletnom dojmu doprinosi i pažljivo birana muzika u rasponu od Rodrígueza do Mazzy Star, kao i originalan score argentinsko-španjolskog kompozitora Federica Jusida. Ako se zanemari patetični uvodni monolog, hommage filmu "True Grit" koji suviše podsjeća na najdosadniji dio serije "Vratiće se rode", gotovo bi se bez pretjerivanja moglo ustvrditi da je Blick uspio snimiti pravo malo žanrovsko remek-djelo.

 

High School (Amazon Freevee)

Fanovi kultne "My So-Called Life", pogotovo ako su odrastali u 90-ima, uživat će u ovoj seriji baziranoj na istoimenoj autobiografiji kanadskog indie-pop dua koji čine blizanke Tegan i Sara Quin. U nježnu priču o odrastanju i osvještavanju queer seksualnosti dviju petnaestogodišnjakinja (Railey i Sara Gilliland) uvodi nas se u trenutku u kojem sestre, nakon selidbe u predgrađe Calgaryja, kreću u novu školu, a njihovi se dotad isprepleteni životi počinju razdvajati, ponajviše zbog Sarine tajne veze s njihovom najboljom prijateljicom zbog čega se Tegan osjeća izostavljenom. Na pomirenje pokušava utjecati majka (Cobie Smulders) koja uz odgoj blizanki usklađuje noćne smjene na telefonskoj liniji za pomoć u kriznim situacijama i rad na magisteriju, istovremeno preispitujući svoj odnos s ljubaznim i pouzdanim dugogodišnjim partnerom Patrickom. Nakon što su se iskrale na rave party, tinejdžerice bivaju kažnjene čišćenjem podruma, pri čemu pronalaze Patrickovu staru gitaru, sramežljivo se okušavaju u sviranju i stihoklepstvu pa, osim neočekivanog talenta, pronalaze put jedna prema drugoj i stvaraju novi blizanački mjehurić. Dramaturški koncipirana tako da izmjenjuje fokalizacije sestara, ali i majke i Patricka, serija vješto plete pripovijest o adolescentskoj tjeskobi, očaju, prijateljstvu i usamljenosti, a obogaćena izvrsnim alt-rock soundtrackom iz 90-ih generaciju X gađa direktno u centar za nostalgiju.

 

Karen Pirie (ITV)

Kad nadobudna milenijalka u svom true crime podcastu otvori priču neriješenog ubojstva djevojke i prozove policiju za nemar i nesposobnost, ponovno otvoreni slučaj iz 90-ih biva dodijeljen ambicioznoj mladoj detektivki Karen Pirie (Lauren Lyle). Osim mehanizama istrage zločina, kroz priču se istražuju korupcija i seksizam u policiji čiji su čelni ljudi, mahom muškarci, povjerili posao neiskusnoj mladoj ženi tek kao zalog rodne ravnopravnosti, očekujući neuspjeh. Osim u poslu, Karen se sa seksizmom i dokazivanjem mora nositi i u privatnom životu, no sve te prepreke kao da je dodatno osnažuju da prkosno ustraje i nametne se kao ravnopravna istražiteljica na većinski muškom teritoriju. Škotska krimi-drama od tri dvosatne epizode adaptacija je prvog u nizu popularnih romana o istoimenoj detektivki spisateljice Val McDermid, a produkciju potpisuju producenti punokrvnih britanskih krimi-serija "Line of Duty" i "Bodyguard".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više