Novosti

Kultura

Plati kredit ili umri

Predstava ‘Crna knjiga’ u Zagrebačkom kazalištu mladih: Svojevrsni mozaik o financijskim i političkim institucijama koje su postale neprijatelji svojim vlastitim građanima

U8mcfq3pz7jafoeux1vh2zprt6r

Glumci kao akteri katastrofe zvane dužničko ropstvo

Nova predstava Boruta Šeparovića i trupe Montažstroj nastavlja ciklus upiranja prstom u bolesna mjesta hrvatskog društva. Nakon tema o manjinama, penzionerima, nezaposlenima i razočaranima, na red su došli oni koji su upali u kliješta dužničkog ropstva zbog kredita koje su dizali kod raznoraznih banaka. Spajanjem dokumenata i scenske fantazije, kao i iskaza onih s obje strane šaltera, uz obilnu dozu mračne ironije, ‘Crna knjiga’ tužno je svjedočanstvo o današnjem vremenu, društvu koje je izgubilo kompas i pojedincima koji glavinjaju u potrazi za srećom. Specifičnost estetskog rukopisa Boruta Šeparovića je u tome da u njegovim predstavama nastupaju i stvarne žrtve društvene patologije, pa su tako u ‘Crnoj knjizi’ na sceni glumci koji su sami podignuli kredite zbog kojih danas jedva drže glavu iznad vode. Lista je zaista impresivna: Pjer Meničanin, Lucija Šerbedžija, Krešimir Mikić, Rakan Rushaidat, Katarina Bistrović Darvaš, Vedran Živolić i drugi, a njihove depresivne priče o kreditima ‘koji su danas veći nego onoga dana kada su ih podignuli’ samo je dio mozaika o financijskim i političkim institucijama koje su postale neprijatelji svojim vlastitim građanima.

Predstava funkcionira kao pokretna ispovjedaonica, kako onih koji su naivno podizali kredite, tako i onih koji su im ga davali, ali i kao crnohumorna analiza ideje o komforu koja se temelji na ultimatumu da novi stan, frižider i bolji automobil moramo imati odmah. Jedni su htjeli kredit kako bi kupili osjećaj slobode, a drugi su im ga dali jer su željeli da ‘klijenti budu zadovoljni…’ Čitav taj kolektivni monolog pretvara se u mučnu priču o današnjim ljudima i njihovoj sreći koju su pojeli skakavci: o njihovim blokiranim računima, financijskom bankrotu, osjećaju poniženosti i kućama koje su otišle na bubanj. Dok se glumci smjenjuju glumeći sami sebe ili bankare s namještenim osmijesima, na video traci koja dominira pozornicom publika gleda zastrašujuće ogromnu brojku koja se mijenja iz sekunde u sekundu. Ta brojka predstavlja ukupni dug države Hrvatske prema inozemnim bankama, a glumac na kraju predstave, pritiskom na laptop, podsjeća nas koliko od tog duga otpada na svakog od nas, koliko će dug iznositi za 20 godina i koliko će ga morati otplaćivati naša djeca. Taj dug, individualni i kolektivni, u predstavi simboliziraju stotine jabuka koje se kotrljaju pozornicom, koje glumci halapljivo jedu, spotiču se o njih ili ih bijesno gaze, no ono što je važno jest taj doživljaj brutalne institucionalne bezosjećajnosti kroz koju se hiljade građana otklizalo u crne rupe vlastita siromaštva.

U drugom dijelu ‘Crne knjige’ glumci se upuštaju u duge rasprave o pravnim i poslovnim aspektima dužničke krize, koje je Montažstroj vjerojatno pokupio od udruga koje se bore za prava dužnika. Ovo je i najslabiji dio predstave, jer u toj verbalnoj razmjeni vatre između dužnika i bankara polako blijedi osnovni problem s početka predstave da živimo u civilizaciji na kredit i da smo viziju sretnog života htjeli postići jednim posjetom ‘našem osobnom bankaru’. Nadalje, predstava nam ništa ne govori o tome kako žive, pate, boluju ili umiru oni koji su bankrotirali zbog dugova ili ostali bez posla. Konačno, toliko značajnih glumaca na istom mjestu redatelj Šeparović možda je mogao iskoristiti i bolje nego samo za scensku polemiku o katastrofi zvanoj dužničko ropstvo. Zaključno, ‘Crna knjiga’ važna je predstava koja preko priče o kreditima govori i o milijunima onih kojima su uzde vlastita života ispale iz ruku. Upravo zbog toga ne bi joj škodilo više dramskog patosa kojim bi potkrijepila ovu egzistencijalnu dramu modernog vremena.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više