>

novosti logo

Piše Novosti

Plenković poslao vijenac herojima Sutjeske

Premijer Andrej Plenković poslao je izaslanika na obilježavanje 76. obljetnice bitke na Sutjesci, koji je na Tjentištu položio vijenac s natpisom ‘Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković herojima Sutjeske’. Njegov izaslanik Tomislav Ivić, tajnik Ministarstva obrane RH, poginulim je partizanima zapalio svijeću.

Uz pratnji Vladinog izaslanika Ivića našao se i jedan časnik Hrvatske vojske, a brojni posjetitelji Doline heroja poželjeli su se fotografirati sa službenim hrvatskim izaslanstvom, javlja Novi list.

Na Tjentišu, na kojem se u nedjelju nekoliko tisuća okupljenih prisjetilo heroja Bitke na Sutjesci iz 1943., bili su i saborski zastupnici SDP-a, Ranko Ostojić i Arsen Bauk, kao i brojne antifašističke udruge iz cijele Hrvatske. Podsjetimo, predsjedništvo Sabora lani je odbilo Ostojićev prijedlog da Hrvatski sabor bude pokrovitelj obilježavanja prošlogodišnje 75. obljetnice te bitke.

U petoj neprijateljskoj ofenzivi, poznatoj još kao operacija ‘Schwarz’, sudjelovalo je čak 127.000 nacifašističkih vojnika, pripadnika njemačkih, talijanskih, bugarskih, ustaških i četničkih jedinica kojima je cilj bio zarobljavanje Vrhovnog štaba i Josipa Broza Tita. Nasuprot njih stajalo je samo 18.000 partizana i tri hiljade ranjenika. U mjesec dana bitke poginulo je 7.543 partizana, od čega 6.946 muškaraca i 597 žena, među kojima su bile 352 bolničarke. Poginulo je čak 4.028 partizana s područja Hrvatske, od kojih njih 3.216 s područja Dalmacije.

1/1