Novosti

Politika

Plenković: Radikalizacija u društvu dovela je do napada na Vladu

Premijer Hrvatske je ocijenio da zločin na Markovom trgu ima elemente terorističkog napada te da u politici postoje akteri koji potiču netrpeljivost

Flq62iufkxjd6k5uxjoqwg8dmrz

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Povodom napada na Markovom trgu koji se dogodio u ponedjeljak, 12. oktobra, kada je 22-godišnji Danijel Bezuk teško ranio policajca, a potom počinio samoubistvo, premijer Hrvatske Andrej Plenković održao je danas konferenciju za medije. Kazao je da je siguran da će službe ispitati koji su razlozi da ‘jedan mlad čovjek dođe u poziciju napraviti nešto ovakvo’. Ocijenio je da u ovom zločinu ima elemenata terorističkog napada.

- Moramo se zapitati kako je došlo do ovakve radikalizacije. Ovo je sigurno uvjetovano informacijama pod kojima je on bio, izvorima kojima se napajao, da napravi ovo. Vidjet ćemo tko je odgovoran, ali moramo se zapitati tko su akteri, pa i u politici, koji potiču netrpeljivost, koji su čak nakon ovoga spremni davati izjave poput Penave i Krišto koje su neprihvatljive. Postoji i odgovornost medijskih aktera koji potiču mržnju između Hrvata kao većinskog naroda i srpske manjine. Vjerojatno ima onih kojima se ne sviđa politika koju vodimo - poručio je Plenković.

Ponovio je da su izjave vukovarskog gradonačelnika i saborske zastupnice iz Domovinskog pokreta ‘za svaku osudu, neprihvatljive i nevjerojatne’. Dodao je za postoji i odgovornost različitih medijskih aktera, onih koji u svojim emisijama potiču nesnošljivost i mržnju.

Ivan Penava jučer je izjavio da napadač na Markovom trgu ‘nije kao njegovi vršnjaci pobjegao u Njemačku, nego je pokazao bunt’, a Vidović-Krišto je poručila da ‘Vladu od nezadovoljstva neće spasiti ni postavljanje tenkova oko Trga Svetog Marka’.

- Ne mogu uprijeti prst niti na političku stranku ili pokret. Dobro pratim, osluškujem i tko je za kakvu politiku, a tko je protiv kakve politike. Ako netko želi predstaviti parlamentarnu većinu kao nekakvu hrvatsko-srpsku trgovačku koaliciju, da se tako kvalificira Vlada RH koja je izabrana voljom građana prije tri mjeseca, možete i tim putem krenuti - kazao je.

Između ostalog, Plenković je na konferenciji za medije rekao da Vlada vodi politiku uključivosti i da ima onih aktera na političkoj sceni koji se s tom politikom ne slažu.

- Naša utakmica se odigrala 5. srpnja i građani su tada jasno rekli kome žele dati povjerenje, HDZ-u i partnerima, ne nekome drugome, krajnje desno ili krajnje lijevo i to su činjenice o kojima isto možemo danas govoriti. Apeliram na sve aktere, pa i medijske, komentatore, sve kuće, da podignemo razinu odgovornosti, podržavanja i uvažavanja, jer samo tako možemo stvarati kulturu koja neće dovesti do ponašanja kakvo smo vidjeli u ponedjeljak - rekao je premijer i poručio da osuđuje čin koji se dogodio ispred Vlade te da se svi moraju pozabaviti tim fenomenom, ozbiljnije i detaljnije nego do sada.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više