Novosti

Društvo

Pobačaj u Ustav!

Kolektivi fAKTIV i ISKRA, Antifašistički vjesnik te Radnička fronta iznijeli su zahtjeve ispred bolnica koje su odbile Mirelu Čavajdu - traže vraćanje pobačaja u Ustav, ukidanje priziva savjesti, besplatan pobačaj i povratak zdravlja narodu

Large zdravlje narodu 1200x750

"Zdravlje narodu" ispred KBC-a Sveti Duh (foto fAKTIV)

Feministički kolektiv fAKTIV, kolektiv ISKRA, Antifašistički vjesnik i Radnička fronta sinoć su iznijeli zahtjeve ispred četiri bolnice koje su odbile prekid trudnoće Mireli Čavajdi - KB Merkur, KBC Sestre milosrdnice, KB Petrova i KB Sveti Duh. Na transparentima koje su držale pred bolnicama tražilo se vraćanje pobačaja u Ustav, ukidanje priziva savjesti u javnim bolnicama, besplatan pobačaj i povratak zdravlja narodu.

"Sve dok pobačaj košta kao minimalna plaća, dok se radnice tjera u dugove i minuse kako bi ga obavile, pobačaj nije dostupan. Dokle god ginekolozi imaju pravo ne raditi svoj posao, pobačaj nije dostupan. Sve dok se pacijentice tretiraju kao kriminalke i šalju da šetaju od bolnice do bolnice u potrazi za nekom koja im neće uskratiti medicinsku skrb, pobačaj u Hrvatskoj nije dostupan. Dokle god žene na pobačaj idu preko granice, pobačaj nije dostupan. Sve dok hodači, molitelji i klerikalne organizacije utječu na odluke o reproduktivnom zdravlju, pobačaj u Hrvatskoj neće moći biti dostupan. I tako će biti dok pobačaj ponovno ne bude dio Ustava, kao što je u Sloveniji, zemlji u koju žene odlaze kada im hrvatsko javno zdravstvo okrene leđa – ako za to putovanje imaju novca", upozorile su organizatorice akcije.

Osvrnule su se i na ulogu strukovnih liječničkih udruženja. "Hrvatska liječnička komora ni jednom riječju nije reagirala na slučaj Mirele Čavajde, dok se nije taknulo u privilegije ginekologa koji odbijaju raditi posao za koji su se obrazovali i specijalizirali. Ne čudi jer se radi o strukovnom udruženju koje je obilježavajući Svjetski dan priziva savjesti zaključilo da prizivači imaju prednost u odnosu na pravo žene na pobačaj. Postavlja se pitanje predstavlja li HLK stavove svih liječnika koje okuplja ili nastoje utišati i vršiti pritisak na one liječnike koji ne odbijaju vršiti zdravstvenu skrb ženama", kazale su.

"Borile smo se, borit ćemo se, izborit ćemo! Pobačaj u Ustav", poručile su za kraj.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više