Novosti

Kronika

Pobijedili iskušenja

Ispraćaj 14. generacije maturanata Srpske pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu: "Sanjajte velike snove i budite optimisti čime god se bavili u životu", poručio je razrednik Samir Hasanagić maturantima

Large nenad %c5%a0kola  2

Još jedna uspješna generacija – maturanti 2021./22.

Prigodnim slavljem, nastavnički personal, roditelji i prijatelji ispratili su 2. jula 14. generaciju maturanata Srpske pravoslavne opšte gimnazije (SPOG) "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu.

- Ove godine 14 učenika završilo je gimnaziju koja radi već 18 godina. Srpska pravoslavna crkva je iskoristila mogućnost da u okviru zadanih planova i programa osnuje školu u kojoj se uz obavezna znanja koja moramo da prenesemo učenicima, prenosi i da čovjek nije samo materijalno nego i duhovno biće. Informacije, bez obzira o kojoj se oblasti radi, moraju biti oplemenjene moralnim vrijednostima. Želim da ovakvo znanje učenici nose sa sobom u daljnjem obrazovnom putu - rekao je direktor gimnazije protojerej stavrofor Slobodan Lalić.

Dosadašnji razrednik maturanata, profesor povijesti i geografije Samir Hasanagić rekao je da je ova generacija s devet momaka i pet djevojaka iz svih krajeva Hrvatske i Srbije, bila uspješna usprkos svim izazovima s kojima je bila suočena, kao što su bili nastava na daljinu, izolacija, samoizolacija, pandemija, potresi u Zagrebu i na Baniji te promjena nastavnog plana na pola obrazovnog razdoblja.

- Oni su školovanje uspjeli privesti kraju s izvrsnim rezultatima. Ova generacija je uspjela nastaviti tempom prethodnih, uključivši brojna natjecanja, projekte i vannastavne aktivnosti. Kao razrednik vjerujem da smo ih kao škola pripremili za izazove koji su pred njima. Zato ne dopustite da bilo što naruši integritet i identitet koji ste tako pažljivo njegovali svih ovih godina školovanja. Sanjajte velika snove i budite optimisti, čime god se bavili u životu - poručio je Samir Hasanagić učenicima. U ime đaka govorio je Mihael Keleuva.

- Hvala svima koji su nam prenijeli nam školsko gradivo ili životna iskustva te pratili kako od razigrane djece odrastamo u ljude koji znaju kako ostvariti svoje ciljeve - rekao je Keleuva. Najbolji učenik generacije je Marko Mihailović iz Popović Brda kod Karlovca.

- Iako je bila pandemija sa svime što je nosila, kod naših profesora osjetila se želja za radom: oni su se zalagali i trudili. Težak nam je bio početak treće godine kad su integrirani novi i stari kurikulum, pa smo morali obrađivati oba - kaže nam Mihailović čiji je prvi izbor Filozofski fakultet, smjer psihologija.

- Ovu bih školu preporučio i drugima. Iako smo bili odvojeni od kuća, Gimnazija nam je pružala obiteljsku atmosferu i pomogla da se osamostalimo. Profesori su uvijek spremni da nam pomognu i žrtvuju se za nas. Oni će uvijek odgovoriti na poziv đaka, pa čak i u ponoć - kazao je Mihailović. Za utiske smo pitali i Stevanu Gojković iz Koprivnice.

- Čula sam da zbog malo učenika profesori mogu individualno raditi s njima, da je u školi obiteljska atmosfera kao i da se postižu dobri rezultati. To me privuklo, pogotovo što su nam profesori dali puno znanja, šansi i prilika. Sigurno je da će nove generacije biti vrlo sretne i da će to znati cijeniti jer se u školi može jako puno postići - rekla je Gojković koja će upisati Šumarski fakultet u Zagrebu jer se planira vratiti u svoj kraj. Mihaela Keleuvu smo pitali kako mu je bilo učiti dok mu je kraj opustošen potresom.

- Znao sam da nema drugog izbora nego zapeti jer ću svojim uspjehom imati mogućnost da pomognem svom kraju. Tu su bili i neki moji zemljaci. Planiram upisati agronomiju i agrarnu ekonomiku, pa onda biti sam svoj gazda jer su mi planovi da se vratim - naglašava Keleuva. Na proslavi je bio i Nikola Rnjak iz Benkovca koji je maturirao lani.

- Sad sam na prvoj godini strojarstva i ostao mi je je samo jedan ispit, rekao je Rnjak.

Popričali smo i sa Slobodanom Lalićem koji nam je rekao da će rezultati mature biti poznati 11. jula te je uvjeren da će biti dobri kao prethodnih godina, kako bi se maturanti uspjeli upisati na kvalitetne fakultete koji su naveli kao prvi izbor.

- Prijave za upis u gimnaziju su još uvijek aktualne, a prema onom što imamo na uvid, vidljivo je izuzetno veliko interesovanje za školu učenika iz Zagreba i drugih dijelova Hrvatske što nas sve raduje. Uz preko 50 prijavljenih učenika ima ih više koji ispunjavaju sve kriterijume koji nisu niski, ali su ostali ispod crte s obzirom da kod nas razred broji 24 učenika - rekao je Lalić ističući da će upisi biti od 11. do 13. jula.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više