Novosti

Politika

Pobješnjeli SARS

Prosvjednici diljem Nigerije traže raspuštanje Specijalnog odreda za borbu protiv pljački: Zloglasni SARS osnovan je 1992. sa zadatkom suzbijanja nasilnih zločina u Lagosu. No kako je jedinica rasla i počela djelovati diljem zemlje, anonimnost se počela zloupotrebljavati

2tlp2mzua9th7bc9le1t8tgyy6s

(foto TEMILADE ADELAJA/REUTERS/PIXSELL)

Nigeriju su proteklih tjedana zahvatili veliki prosvjedi nakon što je policija ubila jednog mladića na jugu zemlje. Prosvjedi su ubrzo postali nasilni, jedna osoba je poginula, ranjeni su i pretučeni novinari i prosvjednici, a deseci ljudi su uhićeni. No prosvjednici ne odlaze s ulica tražeći raspuštanje Specijalnog odreda za borbu protiv pljački – SARS, premda iz policije tvrde da njihovi pripadnici nisu ubili mladića čija je smrt pokrenula građanske nemire.

Zloglasni SARS osnovan je 1992. sa zadatkom suzbijanja nasilnih zločina u najvećem nigerijskom gradu Lagosu. U početku je djelovao kao 15-člani tim koji se kretao u dva neoznačena autobusa, a njegovi članovi su nosili maske na licu i nisu imali uniforme ni pločice s imenom. Anonimnost je u vrijeme njihovog osnivanja smatrana nužnom jer su bande otvoreno terorizirale Lagos. No kako je jedinica rasla i počela djelovati diljem zemlje, anonimnost se počela zloupotrebljavati, a njihove pripadnike nije bilo moguće prijaviti. Na meti su im mladi, boljestojeći ljudi, koji se na neki način ističu, bilo automobilima, tetovažama ili stilom odijevanja. Oni i inače imaju lošu reputaciju u konzervativnoj Nigeriji, a često ih nazivaju Yahoo Boysima. Tetovaže, dreadlocksi i piercing povezuju se s neodgovornošću u konzervativnim obiteljima, školama i religijskim zajednicama. Mladi koji se ističu meta su SARS-ovaca, koji im oduzimaju novac, pljačkaju ih i muče, a one koji su se odupirali čak su i ubijali. Amnesty International dokumentirao je od 2017. do svibnja ove godine 82 slučaja zloupotrebe moći i ubojstva koje su počinili pripadnici SARS-a. Većina žrtava imala je između 18 i 35 godina.

Kao odgovor na prosvjede vlada je najavila da će ukinuti SARS, a predsjednik Muhammadu Buhari obećao je da će se protiv policajaca koji su vršili nasilje poduzeti mjere, no njihovi pripadnici su još uvijek na ulici. Prosvjednici stoga tvrde da se neće povući dok predsjednik ne izda odredbu o ukidanju SARS-a, ali i zadovolji druge uvjete, među kojima su bolje plaće za policajce kako ne bi iznuđivali novac od građana i kompenzacija za žrtve policijskog nasilja. Prosvjednici su organizirani putem društvenih mreža i nemaju lidere, a na ulicama su im se pridružili nigerijski celebrityji. Globalnoj vidljivosti pridonijela je podrška koju su dobili od međunarodnih zvijezda poput Chancea the Rappera i Cardi B.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više