Novosti

Društvo

Podvojene sličnosti

Jedan stručnjak za sigurnost, drugi za demografiju, a obojica svojim izjavama sotoniziraju različite manjine – Srbe, Rome, migrante i proriču da će oni rashrvatiti i uništiti Hrvatsku, dok im Vlada pomaže gajeći guju u njedrima. Istina, Željko Cvrtila i Stjepan Šterc takve izjave mahom čuvaju za rubne medije, dok ih oni srednjostrujaški tretiraju kao relevantne sugovornike

Large 1ivica druzak ilustracija

Ilustracija: Ivica Družak/Finalizacija

Srbi u Hrvatskoj najodgovorniji su za sveopću propast hrvatskog društva. Osim što su etnički pripadnici agresora, oni rade na sustavnom širenju drugog Memoranduma Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Oko 50 tisuća srpskih muškaraca u našoj zemlji odgajano je da mrze Hrvatsku. U budućnosti će dignuti oružanu pobunu protiv zemlje koja ih hrani. Danas koriste pozu žrtve da iskamče prava iz budžeta i vlast u zemlji. Jednako su podli s Jasenovcem, u kojem je umrlo maksimalno pet tisuća ljudi. Njime ucjenjuju Hrvate, čija izvršna vlast sudjeluje u sotonskom planu koordiniranom iz Beograda. Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) treba ukinuti u što skorijem roku, kao i sve nevladine organizacije u državi. Aboliranim Srbima treba zabraniti rad u državnim službama. Osim srpske manjine, prijeti nam opasnost zamjene stanovništva s neevropskim narodima. Invazija je već počela. Zadnjih pet godina, migranti koji nadiru s Bliskog istoka su teroristi koji će nam nametnuti svoj način života. A mi nemamo obučene i naoružane mladiće da se branimo...

Cvrtila govori da se Srbe u Hrvatskoj drži "kao nekakvu petu kolonu, ekipu koja će danas-sutra poslužiti kao temelj za nekakvo hibridno ratovanje. Nešto slično, kao što je Putin napravio u Krimu... A nakon hibridnog ratovanja krenulo je konvencionalno"

Navedene rečenice nalikuju na manifest nekog prolupalog fašista, koji je bojom ili izmetom na zidu javnog WC-a sažeo motive uoči osvetničkog pohoda. One zvuče kao nešto što ni poklonici Marka Franciškovića ne bi pustili u optjecaj zbog narušavanja ugleda u javnosti, ili na set uvjerenja čiji autori nikada ne bi mogli prići najposjećenijim medijima u Hrvatskoj. U stvarnosti, od navedena tri scenarija upravo o potonjem je riječ. Radi se o amalgamu izjava demografa Stjepana Šterca i kriminalista Željka Cvrtile, koji se godinama u kratkim vremenskim razmacima pojavljuju u udarnim emisijama televizija s nacionalnom koncesijom, u tekstovima novina i portala s najvećim dosegom te na javnoj radioteleviziji. Šterca i Cvrtilu nećete čuti kako na tim platformama isporučuju šovinističke psovke iz prvog pasusa. Srednja struja zove ih radi popisa stanovništva, navijačkih izgreda, demografskih trendova ili sigurnosti na nekom međunarodnom samitu što se održava u Zagrebu. U zadnja dva mjeseca, na primjer, njihove izjave se ovim i drugim povodima prenose redom u Jutarnjem i Večernjem listu, u 24 sata, Novom listu, Slobodnoj Dalmaciji, na Indexu, Net.hr-u, t-portalu, Nacionalu, televiziji N1, RTL-u, Novoj TV, HRT-u, na Telegramu…

I Šterc i Cvrtila dovoljno su razboriti da ideološke očnjake ne pokazuju pred širim auditorijem i u medijskim studijima koji inače ne šire takav sadržaj, jer su svjesni da ih vjerojatno ne bi ponovo zvali. Izjave s početka teksta rezervirane su za medijsku kanalizaciju gdje se osjećaju kao kod kuće, relaksirani do mjere popuštanja inhibicija. Do kraja ćemo se stoga fokusirati na taj njihov intelektualni rad, za slučaj da je kolegama novinarima i urednicima u drugim redakcijama promaknuo fenomen akademske i političke raspolućenosti njihovih redovnih gostiju.

Sve do 2017. Cvrtila je bio šef ultradesne stranke Akcija za bolju Hrvatsku koju je osnovao sa Željkom Sačićem. Obnašao je i dužnost tajnika Hrvatske konzervativne stranke koju je vodio bivši vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček. Novinari kojima je sugovornik redovno ga i isključivo oslovljavaju kao "stručnjaka za sigurnost" ili "savjetnika za poslovnu i privatnu sigurnost". On možda to i jest, ali vizija njegove "sigurnosti" značajno je skučena kada se gleda samo na RTL-u ili HRT-u. On je puno više – ili niže – nego što ga prezentiraju medijski radnici društvenog centra.

Željko Cvrtila (Foto: Borna Filić/PIXSELL)

Željko Cvrtila (Foto: Borna Filić/PIXSELL)

Gostujući u proustaškom podcastu Projekta Velebit, Cvrtila je prošle godine poručio da bi država trebala uzeti djecu romskim roditeljima koji su ih "nesposobni odgojiti" i zaustaviti postojeću socijalnu politiku prema njima zato što nenamjenski troše novac na kocku, alkohol i u nekim slučajevima na oružje. Država od njih čini socijalne invalide, dok ih kućni odgoj čini zaostalima, kazao je Cvrtila.

Brojniju, srpsku manjinu Cvrtila je istom prilikom optužio za planiranje budućeg neprijateljskog udara protiv države u kojoj žive, uz pomoć aktualne Vlade. Poručio je da je zato trebalo zabraniti rad dvadesetak tisuća aboliranih Srba u državnim sustavima, da budu potpredsjednici Vlade ili "da zauzmu desetak posto u policiji". "Većinski narod već polako je ljut na to, smeta ga to, vidi što se događa sve više i ne znam koliko će taj narod to moći trpjeti", izjavio je. Što to točno znači, kako će izgledati eskalacija nezadovoljstva nakon što trpljenje prijeđe sve granice, Cvrtila nije objasnio.

On je samo u nastavku razgovora nacrtao mete na čelu pojedinaca i grupacija u smjeru kojih bi se ta, je li, ljutnja, trebala ispoljiti. "U Hrvatskoj imate od devedesetih 30 do 50 tisuća mladih građana RH srpske nacionalnosti koji ovu državu ne vole. U odgoju, kao i kod Roma (u drugom kontekstu, op.a.), imate one kojima su u ratu poginuli možda članovi obitelji na drugoj strani. Oni su u tom duhu odgajani, kao neprijatelji ove države. To je jednostavno neoprostivo. Moraš biti lud kao puška da takvu politiku zastupaš", poručio je "stručnjak za sigurnost", koji nije propustio imenovati odgovorne za uzgoj budućih terorista.

"(Milorad) Pupovac i sve hrvatske vlade koje su donijele ove zakonske propise. Oni kažu: ne, mi želimo odgojiti neprijatelje države! Želimo ostaviti sjeme za buduće moguće sukobe! To je suludo!", konstatirao je, optužujući hrvatsku Vladu za provođenje "točaka drugog Memoranduma SANU-a". "Igrama preko Pupovca naši smušenjaci ne razumiju da su dobili nalog od Beograda da to provedu".

Naveo je pritom nekoliko primjera provođenja Memoranduma u Hrvatskoj. U njih je uvrstio i tjednik koje čitate. "Plaćamo SPC, plaćamo srpske Novosti, plaćamo manjince. Umjesto da se integriraju, da ne idu kontra države, plaćamo manjinske zastupnike SDSS-a. Sad ćemo kroz Zakon o civilnim žrtvama rata plaćati njihove borce iz Krajine. To je vrh ovog protokola (Memoranduma SANU 2), da provedu svoje ekspanzionističke politike", nije davao mjesta dvojbama za svakog od 68 tisuća gledatelja emisije koji se eventualno pitao u kojem smjeru treba zavitlati pljuvačkom, palicom ili nekim drugim priručnim pomagalom.

Šterc je 90-ih bio pomoćnik ministra Radića i tada su usvojeni zakoni koji su Srbima onemogućavali ili otežavali povratak. U Hagu je 2009. cinično rekao da su takvi zakoni usvojeni i provođeni kako bi Hrvati useljeni u srpske kuće štitili te kuće od uništavanja

Posebno je pritom apostrofirao SPC, tvrdeći da Hrvatska preko proračunskih davanja "uzgaja zmiju u njedrima", odnosno "kućnog ljubimca za kojeg je samo pitanje kada će ugristi" mnoge Hrvate. Ili proburaziti, zato što je po njemu SPC i "mač koji probada velikosrpskom idejom". Na koncu je rezonirao da "mi SPC moramo ukinuti kao neprijateljski element u Hrvatskoj i uspostaviti Hrvatsku pravoslavnu crkvu".

Slično je zborio u emisiji Bujica, gdje je kazao da se "srpskom manjinom u Hrvatskoj i dalje manipulira, isto kao i 90-ih". "Drži ih se kao nekakvu petu kolonu, ekipu koja će danas-sutra poslužiti kao temelj za nekakvo hibridno ratovanje. Nešto slično, kao što je Putin napravio u Krimu... A nakon hibridnog ratovanja krenulo je konvencionalno", rekao je Cvrtila, jasno dajući do znanja da se u njedrima Hrvatske kote mali četnici koji će nas za generaciju-dvije doći glave.

Ustaški logor Jasenovac po njemu služi kao pritisak Srba na hrvatski narod. "(Srbi) koriste stigmu iz prošlosti koja se nanovo plasira, a mi kao država nemamo snage da to stresemo sa sebe. Čak nas Izraelci moraju braniti. Vidjeli smo izraelske novine prema kojima ono što Ivo Goldstein priča nije istina i da šteti stvarnim žrtvama, Židovima za vrijeme Drugog svjetskog rata. To je mudro s njihove strane", rekao je Cvrtila pozivajući se na tekst stanovitog Davida Goldmana, koji je objavljen pa ubrzo odstranjen s portala Jeruzalem Posta. Maknut je kad su shvatili da je autor zapravo nečiji pseudonim, možebitno ustaše iz Australije, koji se gradio Židovom.

Da ima političke volje, ne bi po Cvrtili bilo problema raskrinkati priču o Jasenovcu u Hrvatskoj. "To je neistinita priča. Bilo je tamo ubijanja i smrti, to je činjenica. Da budemo realni, trebamo to raščistiti. Brojka od 700 tisuća je pala na 70 tisuća, pa je Franjo Tuđman govorio da je između 30 i 40 tisuća, a da bi navodno objektivno zapravo bilo – nešto što bi se moglo potkrijepiti – negdje između tri i četiri tisuće koji su poginuli, ili su bili ubijeni, ili su bježali, neovisno što je bilo", rekao je.

Kod Velimira Bujanca optužio je vrh Vlade da inzistiranjem na prihvaćanju Deklaracije iz Marakeša o upravljanju migracijama zapravo priprema teren za invaziju migranata na Hrvatsku. "Sada više nema ratova, nema tu žena i djece, nego su samo vodovi muškaraca koji su spremni na sve! Kada ih policija zaustavi oni se ponašaju poput vojnika, pale vatre, razvlače šatore... Moglo bi se reći da među njima ima i vođa koji su obučavani za invaziju", analizirao je Cvrtila i nastavio: "Mi nemamo puno vojno sposobnih muškaraca, nemamo ni vojnu obvezu... Nespremni smo za invaziju, a ovo sve više sliči upravo na to, na migrantsku invaziju koju sada još politika želi legalizirati nekim sporazumom."

Imao je i scenarij raspleta te fašistoidne teorije. Cilj migranata po njemu je "pokoriti, promijeniti kulturu, uzeti Europljanima domove". "Odavno govorim da se oni ne dolaze kod nas integrirati, nego dolaze osvajati i mijenjati našu kulturu i naš način života. Dolaze uspostaviti svoju tradiciju i svoje običaje. Da ih se u Hrvatskoj naseli samo sto tisuća, za par godina njih je milijun, a ovoj Vladi trebaju glasovi, jer im Hrvati daju sve manje pa će za njih glasovati neki novi ljudi, slično kao što će u Njemačkoj za Angelu Merkel!", prisnažio je. Takav lik redovno gostuje u najtiražnijim hrvatskim medijima, kao stručnjak za "sigurnost".

Stjepan Šterc (Foto: Robert Anić/PIXSELL)

Stjepan Šterc (Foto: Robert Anić/PIXSELL)

Skoro istu minutažu na istim platformama ima i uvodno spomenuti Šterc, profesor na Hrvatskim studijima. On je u istupima sektorski ograničeniji. U tiražnim medijima zovu ga da komentira demografiju, iseljavanje i pripadajuće rezultate popisa stanovništva, poput ovog najsvježijeg. Novosti su još 2018. objavile tekst o njegovoj skandaloznoj biografiji, ali se čini da mu dionice nisu pale na tržištu medijskih sugovornika. Kao pomoćnik ministra obnove Jure Radića, Šterc je od 1995. do kraja 1999. sukreirao zakonski okvir čiji je glavni cilj bilo useljenje Hrvata u srpske kuće, odnosno "humano preseljenje" stanovništva, naime etničko čišćenje srpske manjine iz Hrvatske. Bila je to Tuđmanova državna politika. Kao demograf s viškom domoljubnih sentimenata, Šterc je bio idealan provoditelj takvog nauma. Dijelio je, usput, i uvjerenja HDZ-a. U jednom novinskom članku zatičemo ga 1998. na mjestu člana HDZ-ova Odbora za ljudska prava, tik uz Vladimira Šeksa, Janka Bobetka, Jadranku Kosor, Juru Radića… Ljudska prava koja je štitio bila su, razumije se, hrvatskog tipa.

U njegovo vrijeme usvojena su zakonska rješenja koja su Srbima godinama onemogućavala ili drastično otežavala povratak u njihove kuće. Paralelno je provođena politika otkupa srpske imovine s ciljem da se dodijeli hrvatskim doseljenicima. Svjedočeći u Haagu, Šterc je 2009. cinično konstatirao da su oni usvojili i provodili takve zakone kako bi Hrvati useljeni u srpske kuće štitili te kuće od uništavanja. Kao što je poznato, ta im se politika isplatila. Između popisa koji su rađeni 1991. i 2001. broj Srba smanjio se za 380 tisuća. Ostvareno je upravo ono što su Tuđman, Radić ili Šterc priželjkivali. Godine 2012. objavio je stručni članak prepun zastrašujuće glupih teorija. Osim što je predstavnike srpske manjine nazvao "etničkim pripadnicima agresora" (!), najviše se isticala ona o "supstituciji stanovništva" kao "opasnosti za opstanak Hrvatske", što je kovanica koju danas po društvenim mrežama raspačavaju fašisti diljem svijeta ili "stručnjak za sigurnost" Željko Cvrtila, najčešće da bi upozorili na bliskoistočno pokoravanje bijele Evrope. I Štercu u noćnim morama dolazi scenarij prema kojem će hrvatski teritorij naseliti migranti. Time bi se, pisao je tada, doveo u "pitanje opstanak Hrvatske kao nacionalne države". U isto vrijeme provodio je i promovirao natalitetnu politiku, koja je od hrvatskih žena očekivala da se drže tradicionalnih vrijednosti i služe kao priručne maternice za rađanje malih Hrvata.

Devedesetih je, ukratko, sudjelovao u provođenju administrativne politike "supstitucije stanovništva". Prije deset godina nudio je "znanstveno" pokriće za tu fašistoidnu ideju. Nakon najsvježijeg popisa stanovništva, danas neutješno cmizdri nad usudom Hrvata koji bježe ili jednostavno nestaju. Doduše, i u najgorim trenucima treba biti optimističan.

"Zakonitost je da se manjinska populacija još brže smanjuje nego većinska", rekao je nedavno u medijskom mejnstrimu. "Imate situaciju da je otprilike negdje oko 330 tisuća Hrvata manje, ali u ukupnom je odnosu udio Hrvata narastao jer je zakonitost intenzivnije smanjivanje manjinske populacije", kazao je za N1 televiziju. U prijevodu: možda nas je manje, ali nas je manje manje od srpske manjine!

Štercu utoliko nije jasno zašto se i dalje razglaba o smanjenju Srba u Hrvatskoj u ukupnom broju stanovnika. "Najgore je što u popisu stanovništva političare zanima samo vjeroispovijest i etnička pripadnost. O radnom kontingentu stanovništva i starosti se ne priča", poručio je u izjavi za ZgNews. Doista, na djelu su zastarjeli koncepti, koji pripadaju devedesetima. Tko je mislio da ćemo se vratiti vremenu kad je neke hulje na pozicijama moći "u popisu stanovništva zanimala samo vjeroispovijest i etnička pripadnost".

Kad se, inače, Šterca pusti s lanca građanske decentnosti, kad spadne brnjica akademske uglađenosti, do danas od tamo kulja mrak tuđmanovštine. Komentirajući prošle godine manjinsku kampanju "Budi e-Srbin" koja je pozivala građane srpske nacionalnosti da se bez straha tako deklariraju na popisu, Šterc je upozorio da se radi o "protuustavnom pozivanju na manjinsko izjašnjavanje". "Mogu li u Hrvatskoj etničke različitosti biti hrvatske nacionalnosti?" kontrirao je, zgražajući se nad "trgovinsko-manjinskim obrascem vladanja nad Hrvatskom". Dodao je potom da bi puno ljudi postojeću koaliciju opisalo kao "kontrolu" Srba nad Hrvatskom. Prije dvije godine optužio je u intervjuu za Narod.hr aktualnu Vladu za antihrvatsko djelovanje. Takvim je ocijenio njihovo "pretpostavljanje" Oluje "političkim trgovinskim važnostima i kriminalnim postupcima bez opravdanja". Srpsku manjinu, na koju se valjda odnosio taj trgovinski dio, okrivio je pak za iseljavanje Hrvata i sveopću društvenu stagnaciju. Ustvrdio je da se forsira "ugroženost isključivo jedne manjine" čiji je rezultat "neuređenost hrvatskoga društva i prostora, usporenost gospodarskoga i inoga razvoja i povijesni hrvatski usud – iseljavanje". Ne toliko davno izjavio je i da u Hrvatskoj treba ukinuti financiranje i svih nevladinih udruga.

Kako bi onda država doista izgledala da je po mjeri "eksperata" koji su postali dio interijera hrvatskih medija? Sudeći po navedenim izjavama, ona bi bila etnički čista i ograđena žicama. Svi bi bili politički Hrvati. Jedina podjela bila bi na naoružane mužjake i rasplodne junice. Konkurentske crkve bile bi zabranjene, civilni sektor bi nestao. Uz jednu konstantu: u svim većim medijima Cvrtila bi bio stručnjak za sigurnost, a Šterc demograf.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više