Novosti

Politika

Pohod proustaških vandala

Ponavljaju se incidenti u križevačkoj ulici Ljudevita Vukotinovića. Ista ulica bila je išarana fašističkim parolama i prošle godine, kada su grafiti mržnje bili uklonjeni

L9mj6wz6v6xwboyyjdsopq9dpna

Da će se Grad Križevci u budućnosti morati ozbiljno obračunati sa sve češćim neofašističkim vandalizmom na svom području, dokazuju novi primjeri divljanja u križevačkom javnom prostoru. Ovog puta na meti našla se ulica Ljudevita Vukotinovića. Poznati prolaz kroz spomenutu gradsku ulicu, inače moderno uređenu i veoma frekventnu, ovih dana ‘ukrašen’ je ustaškim simbolima na zidovima kuća, ogradama oko dvorišta pa čak i po pločniku.

Nepoznati vandali pobrinuli su se i za prometne znakove, gradsku žičanu ogradu te klupe i rasvjetne stupove. Dok su rasvjetni stupovi išarani raznim grafitima, prometni znakovi su djelomično izvaljeni, a žičana ograda, duga nekih 5 metara, je slomljena i leži odbačena. Tim ružnim prizorima svjedoče brojni učenici i učenice obližnjih osnovnih i srednjih škola.

Ovakvom vrstom ‘izražavanja’ potiče se nasilje prema javnom prostoru ali i doprinosi širenju trenda fašizacije hrvatskog društva, posebno među mlađom populacijom. Sve to moglo bi u budućnosti, ukoliko se ne poduzmu neke efikasnije preventivne i represivne mjere - bolja edukacija mladih ili postavljanje video nadzora na problematičnim lokacijama - imati negativne posljedice. O novom vandalizmu u Križevcima, obaviješten je gradonačelnik Mario Rajn (Nezavisni), koji je ubrzo nakon toga ponovio apel.

- Već sam apelirao i zamolio građane da ne uništavaju imovinu. Sve što se uništi netko treba platiti - grad - pa ovim putem apeliram: Ljudi, ne uništavajte imovinu! - izjavio je Rajn.

U prošlogodišnjem pohodu proustaški nastrojenih pojedinaca, također u Vukotinovićevoj ulici, valja podsjetiti, stradalo je također nekoliko zidova obiteljskih kuća. Tada su bile ispisane proustaške parole i znakovlje kojima se širio govor mržnje i prijetilo smrću pripadnicima srpskog naroda. Nakon dojave pojedinih građana, nadležne javne službe uklonile su sporne grafite, a gradska vlast je taj čin javno osudila.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više