Novosti

Društvo

Pokrenut projekt "Hrabra sestra" za pomoć ženama koje žele prekinuti trudnoću

Udruga Centar za građansku hrabrost pokrenula je u Hrvatskoj projekt podrške ženama koje odluče pobaciti

Large 1

Nada Peratović (foto Osobni album)

Udruga Centar za građansku hrabrost pokrenula je jedinstveni projekt pod nazivom "Hrabra sestra" kako bi ženama koje se odlučile na prekid trudnoće osigurale podršku. Napravili su internet stranicu Hrabra.com na kojoj se mogu prijaviti žene koje žele pobaciti i za to traže podršku drugih. Uloga Centra za građansku hrabrost je da ih spoji.

Ideja je nastala po uzoru na Nizozemsku gdje je u gradovima Utrechtu, Rotterdamu, Enschedeu i Amsterdamu, kako nam je ispričala Nada Peratović iz Centra za građansku hrabrost, neokonzervativni pokret protiv prava žena na pobačaj počeo pred bolnicama uznemiravati žene.

- Ženama u prolazu nude lutke u obliku fetusa ili im pokazuju slike onoga što se, prema njihovim riječima, događa tijekom pobačaja. Pokušaj da se između bolnica i molitelja stvori tzv. "bufferzona" nije uspio, pa su se aktivistkinje iz Nizozemske humanističke udruge udružile s feminističkom udrugom i stvorile mrežu tzv. "abortion buddies" – žena koje su pratnja i podrška ženama koje žele prekinuti neželjenu trudnoću – rekla je za Novosti Peratović.

Projekt u Hrvatskoj pokrenut je na Međunarodni dan sigurnog pobačaja 28. rujna ove godine, a do sada se javilo preko šezdeset žena iz različitih dijelova Hrvatske

- Ovim projektom želimo stvoriti mrežu žena koja bi postepeno obuhvatila cijelu Hrvatskoj. Tamo gdje nas žena koja želi prekinuti neželjenu trudnoću bude trebala, želimo ponuditi hrabru sestru, koja samo čeka njen poziv. Mislim da ćemo u tome uspjeti, jer nam se javljaju žene iz različitih mjesta Hrvatske, različitih zanimanja i to one koje do sada nisu bile feministički aktivne – rekla je Peratović. Ovaj vid aktivizma razlikuje se od zagovaračkog javnog nastojanja da se osigura besplatan i siguran pobačaj, no feministička borba ogleda se i u pružanju ruke solidarnosti ženama kojima je to potrebno.

Projekt "Hrabra sestra"

Peratović je dodala kako je cilj projekta smanjiti anksioznost kod žena pripremajući ih za postupak pobačaja s ispravnim informacijama o tome što ih može očekivati u bolnici, tijekom postupka, kao i nakon pobačaja.

- Želimo smanjiti stigmu koja, prema našim procjenama, najviše negativno utječe na žensko iskustvo pobačaja, pružajući posebno mladim ženama priliku da razgovaraju o svojim osjećajima, te savjetovati žene o učinkovitoj upotrebi kontracepcijskih metoda – dodala je Peratović.

Kad je pak riječ o hrabrim sestrama, one moraju biti mentalno snažne, nepokolebljive u svojim stavovima oko prava žena na pobačaj te staložene prema provokacijama protivnika pobačaja.

- Odgovornost naših hrabrih sestara je da pruže bezuvjetnu podršku i zaštitu ženi s neželjenom trudnoćom u njezinim pravima. To žensko pravo prije svega podrazumijeva prihvaćanje ženine odluke da ne želi roditi dijete, da želi koristiti svoje pravo na legalan pobačaj i da ne želi biti odgovarana od svog nauma, niti zastrašivana od protivnika/ca prava na pobačaj. Fokus hrabre sestre je dobrobit žene koju prati, njoj treba pružiti sigurno i osnažujuće okruženje, lišeno samodopadnosti, koju često primjećujemo upravo kod protivnika pobačaja. Naravno, žene koje su dio pokreta protiv pobačaja, aktivno sudjeluju ili podupiru pokret za "nerođeni život" ne mogu postati dio naše mreže – objasnila je Peratović.

U Hrvatskoj, gdje se također periodično održavaju takozvane molitve pred bolnicama te se isčekuje donošenje novog zakona o pobačaju, ovaj projekt je itekako potreban.

- Ako se žena drzne otići na legalan pobačaj, stići će ju osuda društva - onda je ona ubojica. I to će joj se hladno smjeti reći u lice. I nitko za to neće odgovarati. Mi dižemo glas protiv takvog toksičnog napada na žene. I zato i velimo: "Pobačaj je ok". Time ne zagovaramo što više pobačaja, jer je to suluda pomisao. Pobačaj je medicinski zahvat i kao svaki medicinski zahvat može imati posljedice. Mi ne želimo mirno pratiti podrivanje i eliminaciju ljudskih prava žena. U trenucima kada izabrani politički zastupnici i na žalost, velikim dijelom sama medicinsko-ginekološka struka nipodaštava reproduktivna prava žena u Hrvatskoj, naša je odgovornost ženi koja nam se obratila pružiti ozračje sigurnosti i poštovanja. Psihološki i moralno podržat ćemo žene u njihovoj odluci na pobačaj, štitit ćemo ih pri odlasku u bolnicu na preglede i razgovore s liječnicima te prilikom samog zahvata. Naša borba za pravo na pobačaj je jača nego ikad! – zaključila je Peratović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više