Novosti

Politika

Policija traži zatvor za Zorana Ercega

Kako Novosti doznaju, policija traži da se veterana koji je napadnut jer je prosvjedovao protiv podizanja spomenika Franji Tuđmanu kazni s tisuću kuna plus deset dana zatvora, uz zabranu prilaska spomeniku na rok od jedne godine

Vdu7vwkgjm4jh4unoicmhxsgkh2

Errceg je odveden na Rebro gdje prima lijekove i čeka odluku policije

U trenutku dok završavamo ovaj tekst, aktivist i ratni veteran Zoran Erceg nalazi se na Rebru, odnosno u KBC-u Zagreb, otkud će ga u srijedu vjerojatno opet prevesti na sud ili u policijsku stanicu. Tako smo neslužbeno doznali nakon što je Erceg u ponedjeljak priveden jer je prilikom svečanog otkrivanja spomenika bivšem predsjedniku Franji Tuđmanu viknuo da je ovaj zločinac.

Plenkoviću, kako te sram nije dizati ovome zločincu spomenik? Sram vas bilo! Upropastio je Hrvatsku, predao je Bosansku Posavinu. Njima dižete spomenik? Tuđman je ratni zločinac’, vikao je Erceg upravo u trenutku kad je premijer Andrej Plenković s državnim vrhom prolazio ispred njega.

Premda se radi o invalidu i ratnom veteranu, to okupljene nije spriječilo da ga započnu tjerati i psovati, a situacija je kulminirala kad je Erceg napadnut šakom s leđa. Premda su zaštitari iz Bilić-Erić Securitya, baš kao i svi okupljeni – što se vidi na snimci N1 televizije – jasno vidjeli što se događa, izdvojili su samo Ercega, nakon čega ga je policija uhapsila i odvela. Čovjeka koji ga je udario, snimka to jasno dokazuje, nitko nije ni dirnuo.

Prema informacijama koje imamo, Erceg je odveden u policiju, pa na Prekršajni sud, gdje je ležao kraj lifta zbog iscrpljenosti i bolova. Naime, Erceg je neposredno pred skup više sati proveo u vlaku na putu za Zagreb, a kako smo neslužbeno doznali, policija mu je prilikom hapšenja dodatno pogoršala ozljedu vrata koju je imao od ranije. Saslušanje na sudu je prekinuto upravo zbog toga, pa je Erceg odveden na Rebro gdje prima lijekove i čeka sutrašnji dan.

Podsjetimo, Zoran Erceg priveden je u ponedjeljak oko 14 sati. Policija je zbog remećenja javnog reda i mira za veterana iz Splita tražila kaznu od tisuću kuna plus deset dana zatvora, uz zabranu prilaska Tuđmanovom spomeniku na rok od jedne godine, jer da postoji opasnost da će ako mu se približi, ponoviti prekršaj.

Komentar suda i razloge Ercegovog zadržavanja pokušali smo doznati od dežurnog suca Krešimira Ožunića, ali nas je naputio da sačekamo sutra i tražimo predsjednika ili glasnogovornika suda, s obzirom da nije nadležan za davanje informacija.

Odvjetnica Lina Budak, koja zastupa Ercega, kazala je da se radi o drakonskoj kazni za izneseno osobno mišljenje.

- Radi se o uvođenju verbalnog delikta s jasnom porukom da ćeš biti u zatvoru ako ćeš se usuditi govoriti protiv režima, a režim je ovaj koji postavlja spomenike. Već viđeno. Ovaj slučaj upozorenje je i drugima kojima se ne sviđa ova vlast ili imaju drugi vrijednosni sistem od proklamiranog da začepe gubicu i govore unutar svoja četiri zida, ako već nešto misle komentirati. Jer, ako jedan branitelj završi ovako, možemo samo zamisliti kako bi prošao nezaposleni radnik nekog škvera. Osim toga, nepravda je očita. Policija nije pokrenula postupak ili nije smatrala potrebnim da to javno objavi, prema osobi koja je udarila Ercega i time stekne povjerenje javnosti. Je li taj čovjek također uhapšen ili će ga odlikovati - pita se Lina Budak.

Zoran Pusić, aktivist Građanskog odbora za ljudska prava, posjetio je Ercega na Rebru. Odvezao mu je invalidska kolica koja su mu bila nužna.

- Zoran Erceg ima neke privatne račune s Tuđmanom od prije, jer je devedesetih godina bio nekoliko mjeseci u zatvoru u vrijeme kad se sudilo Dalmatinskoj akciji u procesu na kojem se dokazalo da je država lažno optužila Akciju da je sama sebi digla prostorije u zrak. Kasnije su svi, i to na vojnom sudu koji baš i nije poznat po nekoj pravičnosti, oslobođeni krivnje. Slobodan Budak je bio jedan od odvjetnika koji su ih branili. Čekamo što će sada biti, da pomognemo koliko možemo. Povijest se, izgleda, ponavlja - podsjetio je Zoran Pusić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više