Novosti

Politika

Političke ucjene, medijski zulum i prstohvat rasizma

Red kritika prema vladi, slijed uplitanja u medijske slobode i prstohvat usputnog rasizma, tako bi se mogla opisati konferencija za štampu predsjednika Milanovića o izostanku dogovora o novom ravnatelju Vojne sigurnosno-obavještajne agencije

Large milanovic

Zoran Milanović (foto Robert Anić/PIXSELL)

Red legitimnih kritika prema izvršnoj vlasti, slijed uplitanja u medijske slobode i prstohvat usputnog rasizma - tako bi se mogla opisati konferencija za štampu predsjednika Zorana Milanovića o daljnjem izostanku dogovora između njega i vlade o tome tko će biti novi ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA). Sudeći po njegovim svježim izjavama, potonje će pitanje ostati i dalje u domeni nerješivog.

Za koji dan, 10. srpnja, istječe mandat aktualnom šefu VSOA-e Ivici Kinderu, koji je krajem prošle godine podnio zahtjev za razrješenje zbog financijskih malverzacija djelatnika ove agencije.

Njegovog nasljednika imenuju predsjednik i premijer, a kandidata predlaže ministar obrane Mario Banožić. U medijima je otprije objavljeno da je potonji za ravnatelja predložio generala Miju Validžića, ali je prema medijskim napisima predsjednik odbio takav prijedlog. Banožić je navodno potom odbio predložiti nekog drugog. Tako je samo nekoliko dana do isteka mandata bivšeg prvog čovjeka vojne obavještajne agencije pitanje ravnatelja, ali i njegovog zamjenika ostalo nepoznanica.

Budući da su predložili Validžića, iz vlade su odgovornost za postojeću situaciju nastojali prebaciti na predsjednika koji ga nije amenovao.

Suprotno njihovim tezama, na konferenciji za medije Milanović je odgovornost vratio Plenkoviću i njegovom ministru Banožiću. Poručio je da ga Plenković ucjenjuje poput kartela i da nema što pričati s Banožićem, koji je po njegovom mišljenju samo teklić. Prozvao ih je za "pokušaj zuluma i ucjene", za "pokušaj rasturanja ustavnih i zakonskih pravila" i optužio da odbijaju reagirati "na probleme u VSOA-i".

Rekao je da će za tjedan dana VSOA-u voditi osoba "koju dogovore na sastanku", neku vrstu prijelaznog rješenja koji je inicirao on. "Na sastanku će koordinacija dogovoriti u okviru ovlasti da sustav ne ugrozimo do kraja kad ga Plenković pokušava uništiti", kazao je.

"Nacionalna sigurnost je kompromitirana. Premijer mjesecima izbjegava sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Nije ugrožena nacionalna sigurnost kad netko zapuca na Banske dvore kad Plenkovića nema tamo. To je manji problem za nacionalnu sigurnost nego ovo. Ono je bilo vehementno ludilo", rekao je, dodajući da ga je Plenković optužio za to što je tijekom prosvjeda branitelja, "među kojima su bili i neki njegovi probisvijeti, rekao nešto o njegovoj majci". "To te tišti, to te proganja, nisi htio da se to zna. Nisam ni ja, netko je prisluškivao, nisam ja", konstatirao je.

Milanovićev ured inače je onemogućio dolazak novinaru Jutarnjeg lista, u vlasništvu Hanza-medije, na konferenciju za medije. "Zato što to nije medijska kuća. Handžar medija. To je kartel. Ljudi organiziraju cigansku svadbu, ne romsku, u Splitu. Tko god tamo piše, za mene nije novinar", rekao je, misleći pod "ciganskom svadbom" na rođendan Slobodne Dalmacije, u vlasništvu iste kompanije kao i Jutarnji, kojem je u svojstvu počasnog gosta nazočio i premijer Plenković. Premda je Milanovićev glasnogovornik Nikola Jelić dodao da Jutarnjem nije bio zabranjen dolazak, nego da nije bio pozvan na presicu, novinar te medijske kuće Krešimir Žabec otkrio je da mu zapravo nisu dali odobrenje.

"Ovo je prvi put da se u mom višegodišnjem novinarskom radu ovakvo nešto dogodilo. Nikada ni jedan predsjednik, premijer, ministar, ni jedna državna institucija nije to učinila, bez obzira koliko se nisu možda slagali s mojim stavovima", rekao je Žabec.

Na odluku ureda predsjednika reagirao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko, nazvavši taj čin nedopustivim.

"Svatko može biti nezadovoljan pisanjem pojedinog novinara, novinarke i medija, ali zato postoje drugi alati poput novinarskog Vijeća časti, a ne uskraćivanje akreditacije za praćenje konferencije za novinare", kazao je Zovko za Hinu. Ocijenio je i kako Ured predsjednika nije privatni prostor za koji netko može određivati što netko može raditi.

"Dužnost je svakog političara da odgovori na pitanja, pa tako i predsjednika Republike", zaključio je Zovko.

Predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever ocijenila je najnoviji istup predsjednika Milanovića "nečuvenim i nedopustivim potezom", a njegove ocjene medijske kuće u čijem je sastavu Jutarnji list "prelaskom crte".

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više