>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Ponos Žumberka

75. godišnjica formiranja Žumberačke narodnooslobodilačke udarne brigade koja je imala 993 borca: 772 su bili seljaci, 162 radnici, a ostali intelektualci, obrtnici i namještenici

U organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Samobora, Jastrebarskog, Zagreba, Zagrebačke županije, Krškog, Brežica i Karlovca, u mjestu Žamarija na Žumberku, obilježena je 75. godišnjica formiranja Žumberačke narodno-oslobodilačke udarne brigade. O formiranju Brigade i njenom ratnom putu govorio je Petar Pero Rajić iz Udruženja antifašista grada Zagreba i Zagrebačke županije.

- Svjedoci smo političkog manipuliranja povijesnom istinom i činjenicama. To zbunjuje mlađe naraštaje, koji se s pravom pitaju gdje nam je mjesto u današnjim svjetskim političkim i civilizacijskim zbivanjima. U vrijeme osnivanja Brigade, snage Crvene armije već su započele operacije za oslobađanje okupiranih zemalja Srednje Evrope, na zapadu je oslobođen Rim, a 6. lipnja 1944. saveznici su izvršili iskrcavanje u Normandiji - kazao je Rajić.

Žumberački odred kao prethodnica Brigade, u prvoj polovini 1944. godine oporavljao se od teških gubitaka u borbama s Nijemcima i ustašama. Odred je tada brojao oko 300 boraca u četiri bataljona. Poslije osnivanja, Brigada je tokom jeseni narasla na preko hiljadu boraca. Prvi komandant je bio Tomo Žalac. Prema podacima od 25. decembra 1944., imala je 993 borca, 772 su bili seljaci, 162 su bili radnici, a ostali intelektualci, obrtnici i namještenici. Po nacionalnostima, 937 boraca su bili Hrvati, a bilo je također 18 Srba uz Slovence, Muslimane, Nijemce, Ruse i Poljake.

- Neka nas mnogo ne obeshrabruje što sada prolazimo jedno mučno razdoblje, kada se nastoji rehabilitirati mračno doba Hitlerove i Musolinijeve ratne tvorevine NDH i onoga što je bacilo ljagu na čitav hrvatski narod. Dok su se posljednjih godina rušila obilježja oslobodilačkog rata uz dvoličnu politiku i šutnju odgovornih vladajućih i crkvenih krugova, u medijima i crkvama se slave razni legionari, sluge okupatora i krvnici kao ‘domoljubi’ i ‘hrvatski vitezovi’- zaključio je Rajić. U ime SABA RH poštovanje partizanima je izrazio Jovo Vejnović, rekavši da se radilo o općenarodnom a ne samo o ‘komunističkom’ ustanku, kako ga neki nazivaju.

1/1