Novosti

Politika

Postrojavanje u apotekama

Ta ne bi li najbolje bilo da se tableta za ‘dan poslije’, kao što je slučaj bio i ranije, izdaje isključivo na recept od liječnika, koji imaju pravo ulaziti u intimu pacijenata, naravno koliko je to potrebno za zdravstvene svrhe? Ovako, sumnjive bludnice će izdvajati iz redova kao Srbe i Židove na drvenom stadionu u Sveticama 1941.

Yxjefowwrfztskjt4x7bghyuojx

Siniša Varga (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Tko se ne sjeća besmrtne fore iz Vukotićeve ‘Akcije stadion’? Skojevac u apoteci: Molil bi vas deset kutija Ola gumica. Apotekar: Kaj si rekel? Skojevac: Deset kutija kutona. Apotekar: Deset kutija kutona? Vražji mulec. Hehehe. Izvoliš. I to je sve za tebe? Skojevac: Da. Apotekar (kolegici): Kaj velite, gospodična, a ni ga za videti. Fukaš, mali, fukaš? Skojevac: Fukam, gospon magistar, fukam. Apotekar: Tak, tak, hehehe…

Sudeći po naputku ministra zdravlja Siniše Varge, ova uzbudljiva vremena vraćaju se – a bilo je to toplog ljeta 1941. Ministar je pak godine 2015. izvolio uputiti ljekarnike da kontracepcijsku tabletu za žene ‘Ella One’, namijenjenu za ‘dan poslije’, koju zapravo valja konzumirati u roku odmah nakon koitusa, ne smiju slobodno prodavati bez recepta ukoliko osumnjičenu bludnicu: a) ne izdvoje iz reda, b) pozovu u posebnu prostoriju za isljeđivanje i c) prikupe podatke o njezinom spolnom životu, nezaštićenim snošajima, menstruacijama i ranijem korištenju kontracepcijskih sredstava.

Osim što košta kosvetogpetrakajgana (od 200 do 300 kuna), nova bi tableta dakle mogla prisjesti mnogim ženama. Kako najavljuje ministar Varga, poslije ispitivanja neće biti dodatnog kajanja te će farmaceut procijeniti je li pustopašna kandidatkinja zaslužila konzumirati pilulu ili će pak fasovati šamarčinu na licu mjesta. Maloljetnice koje se odluče upustiti u spolne odnose, bez pratnje roditelja ili skrbnika neće moći obaviti ovakav, nedvojbeno dramatičan razgovor.

Pomno sačinjenom protokolu kumovalo je, naravno, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, koje je iniciralo njegovu izradu pri Hrvatskoj liječničkoj komori, a također je moguće da i ćudoredni ljekarnik zbog priziva savjesti odbije prodati pilulu. Liberalni mediji stali su se uobičajeno zgražati jer tvrde da ovu tabletu u drugim državama kupci mogu uzeti s police, poput slanih štapića.

‘Katran i perje’ međutim krajnje priprosto rezonira: ta ne bi li najbolje bilo da se ova tableta, kao što je, uostalom, slučaj bio i ranije, izdaje isključivo na recept od liječnika, koji imaju pravo ulaziti u intimu pacijenata, naravno koliko je to potrebno za zdravstvene svrhe? Ovako, sumnjive bludnice će izdvajati iz redova kao Srbe i Židove na drvenom stadionu u Sveticama 1941. Zato, muškarci, pokažite da niste šonje. Istupite zajedno s njima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više