>

novosti logo

Potrebno je gledati u budućnost

Mislim da je za Srbiju i Hrvatsku važno da gledamo u budućnost i da razmislimo o tome šta ćemo raditi u narednih pet, deset, dvadeset godina, a ne samo o tome što je bilo u prošlosti, rekao je srpski premijer prilikom posjeta Zagrebu

Među brojnim visokim gostima, koji su na Sretenje, 15. februara pohodili Zagreb kako bi prisustvovali inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, bio je i premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je značajan dio boravka posvetio susretima sa Srbima u Hrvatskoj i njihovim političkim i crkvenim predstavnicima, dok je tokom susreta s hrvatskim političkim establišmentom ukazao i na probleme koji ih muče.

Po dolasku u Zagreb položio je cvijeće na spomenik Nikoli Tesli, čemu je prisustvovao i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

- Mislim da je za Srbiju i Hrvatsku važno da gledamo u budućnost i da razmislimo o tome šta ćemo raditi u narednih pet, deset, dvadeset godina, a ne samo o tome što je bilo u prošlosti - rekao je tom prilikom Vučić.

Premijer Srbije prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji u sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg koju je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije uz sasluženje episkopa dalmatinskog Fotija, gornjokarlovačkog Gerasima i slavonskog Jovana. Uz veliki broj vjernika, liturgiji su osim gosta iz Srbije prisustvovali i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, otpravnica poslova Ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosa Prodanović sa suradnicima, saborski zastupnici Dragan Crnogorac i Mile Horvat, predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović i predsjednik VSNM-a Zagreba Saša Milošević.

Mitropolit Porfirije govorio je o značenju Sretenja, kako u crkvenom smislu, tako i u kontekstu donošenja Sretenjskog ustava, prvog ustava nove srpske države nakon oslobođenja od Turaka.

- Vučićevim dolaskom povodom inauguracije, ali i učestvovanjem na svetoj liturgiji, kroz njegovu ličnost izražena je zapravo priroda sretenjska, priroda spremnosti da se grade mostovi zbližavanja, s punom svijesti da je onaj koji gradi mostove izložen udarcima kamenja i sa jedne i sa druge obale. Međutim, kamenje je beznačajno i na to ne treba obraćati pažnju, nego uvijek na most koji postoji i koji treba da bude put u oba smjera - kazao je Porfirije.

Vučić je podsjetio da je na Sretenje 1804. pokrenut Prvi srpski ustanak i 1835. udareni temelji srpske državnosti, a okupljene pohvalio što brinu o opstanku svog roda, što nikog ne ugrožavaju, što žele samo da žive u svojim kućama i svojim domovima, što vole svoje i poštuju sve drugo.

- Ovdje sam došao, ne na jedan dan, već ako mogu da utičem na pravljenje mostova o kojima je vladika Porfirije govorio, da se vi osjećate bolje i lakše i da sa jednakim ponosom poštujete i volite svoju Srbiju i svoju Hrvatsku. Rekao bih, da na najbolji mogući način zaštitite interese svoje djece i svoje budućnosti. Što se tiče države Srbije, njene Vlade, mi ćemo dati sve od sebe, da u našim odnosima, sa našim komšijama Hrvatima caruju mir, dobri odnosi i mnogo više poštovanja i povjerenja - rekao je mVučić.

Atmosferu na liturgiji i prijemu, koji je upriličen nakon nje, kvarila je vijest o provali i vandalskom iživljavanju u sabornom hramu u Karlovcu za koji je izraženo uvjerenja da će počinioci biti pronađeni.

Problemi s kojima se suočavaju Srbi u Hrvatskoj i nasljeđe rata bili su tema i brojnih susreta Vučića s hrvatskim zvaničnicima, od upravo zaklete predsjednice do premijera Zorana Milanovića i šefice diplomacije Vesne Pusić, ali i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka.

- Moji sagovornici inzistirali su na priči o nestalim osobama, a ja sam se trudio da budem dobar i pristojan gost. Danas imamo više spiskova sa Srbima iz Hrvatske koji su nestali nego obrnuto. Imamo mi naš posao, ali oni imaju veći. Razgovarali smo o problemu izbeglih Srba, da oni trebaju dobiti lične karte zbog imovine, a razgovarali smo i o kampanjama koje se vode protiv pojedinih Srba - rekao je Vučić, dodavši da je zadovoljan razgovorima.

Osim što je pozvao novu hrvatsku predsjednicu da dođe u Beograd, Vučić je najavio i susret šefova diplomacija 11. marta. Na kraju svog boravka u Zagrebu, Vučić se još jednom sreo s predstavnicima Srba.

- Predstavnici Srba u Hrvatskoj podržavaju premijera Vučića da hrabro surađuje s Hrvatskom u rješavanju svih otvorenih pitanja - izjavio je novinarima Pupovac nakon sastanka, ističući da je Vučićeva posjeta i prisustvo na inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović značajan korak ka ostvarivanju prava Srba.

- Razgovaralo se o pitanjima nestalih, suđenjima za ratne zločine, kao i o kulturnom blagu i unapređenju rada institucija Srba u Hrvatskoj, a posebno smo razgovarali o otklanjanju strahova kod Srba u Hrvatskoj i jačanju osjećaja identiteta - rekao je Pupovac.

Mitropolit Porfirije ocijenio je Vučićev boravak u Zagrebu veoma značajnim jer otvara mogućnost za novu stranicu i uspostavljanje direktnih odnosa između Beograda i Zagreba, što znači i hvatanje u koštac sa svim otvorenim pitanjima.

- Ne postoji nitko ko je dobronameran u Hrvatskoj i u Srbiji, a da ne vidi ovu posetu kao mogućnost za novu stranicu u uspostavljanju odnosa dve zemlje. Vučićeva poseta za Srbe u Hrvatskoj istinsko je ohrabrenje i otvaranje perspektive za normalniji život i integraciju u pravom smislu te reči, za sve građane Hrvatske koji su po nacionalnosti Srbi, a po veroispovesti pravoslavni hrišćani - rekao je mitropolit.

Sam Vučić je kontakte sa Srbima u Zagrebu ocijenio odličnima.

- Zadovoljan sam što sam imao prilike da razgovaram sa Srbima u Hrvatskoj, video sam i mlade i stare, političke predstavnike i crkvene velikodostojnike, koji se zaista bore da pomognu našem narodu od Dalmacije do Slavonije – zaključio je Vučić.

1/5