>

novosti logo

Piše T.O.

Potvrđeno imenovanje Katje Kušec u Vijeće za elektroničke medije

Sabor je potvrdio imenovanje Katje Kušec u isto ono regulatorno tijelo koje je HRT-u 2013. izreklo opomenu zbog toga što se Kušec u Dnevniku 3 nije ogradila od diskriminatorne izjave Ruže Tomašić

Hrvatski sabor u petak je potvrdio imenovanje Katje Kušec, urednice Prvog programa Hrvatske televizije i predsjednice udruge Hrvatski novinari i publicisti (hnip), u Vijeće za elektroničke medije.

Njenom imenovanju usprotivilo se Hrvatsko novinarsko društvo (HND), koje najproblematičnijom smatra njenu ulogu u HNIP-u, udruzi koju je Kušec osnovala, među ostalim, s Velimirom Bujancem i Markom Juričem, autorima emisija koje su zbog govora mržnje nakladnicima televizija na kojima su emitirane priskrbile privremeno oduzimanje koncesija, najoštriju mjeru istog tog vijeća.

‘Problematična je i činjenica da Katja Kušec, kao predsjednica HNIP-a, godinama ne smatra potrebnim reagirati na probleme s kojima se suočavaju hrvatski novinari, od brojnih pritisaka, prijetnji i napada do sudskih progona novinara i medija, u čemu posebno prednjači HRT, javni medij na kojem je ista ta Katja Kušec istaknuta urednica. Umjesto toga, javni istupi te udruge isključivo su u službi vulgarnih napada, difamacija i progona njezinih neistomišljenika, najčešće profesionalnih novinara. U pravilu ih potpisuje Kušec’, navodi se u priopćenju koje je potpisao Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

HND je tom prilikom podsjetio Vladu RH i Hrvatski sabor da je Vijeće za elektroničke medije javni regulator u području elektroničkih medija te kako javni poziv za članove Vijeća propisuje da osobe koje će u njega biti izabrane trebaju biti ‘javni djelatnici koji su se u javnom životu istaknuli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela i vladavinu prava, izgradnju i unaprjeđenje najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, razvitak civilnoga društva, obranu ljudskih prava i sloboda, kao i za zaštitu slobode izražavanja’.

Osim toga, Katja Kušec je u proljeće 2013. vodila Dnevnik 3 u kojem je gostovala Ruža Tomašić, tada predsjednica HSP AS-a, koja je tom prilikom optužila tadašnjeg predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića da je ‘bio s četnicima i prstom pokazivao koga treba odvesti na Ovčaru’. Budući da se Kušec od te diskriminatorne izjave nije distancirala ni ogradila, Vijeće za elektroničke medije, u koje je u petak imenovana kao jedna od članica, HRT-u je izreklo opomenu.

Domagoj Novokmet, tadašnji v.d. urednika Informativnog programa HRT-a potom je smijenio Kušec zajedno s Denisom Latinom i Ružicom Renić, a njegovoj odluci prethodila je izjava premijera Zorana Milanovića koji je, među ostalim, kritizirao HTV jer je ‘omogućio Ruži Tomašić da širi šovinizam i govor mržnje’.

1/1