>

novosti logo

Piše Goran Gazdek

Požarevac u Saboru

SDP-ovac Domagoj Hajduković govorio je u Saboru o Duzluku ponad Orahovice u Virovitičko-podravskoj županiji, čiji su mještani svoje selo nakon serije namjerno izazivanih požara u šali nazvali Požarevac

Domagoj Hajduković (SDP) govorio je prošlog tjedna u Saboru o Duzluku ponad Orahovice u Virovitičko-podravskoj županiji, čiji su mještani svoje selo nakon serije namjerno izazivanih požara u šali nazvali Požarevac. To je Hajduković iskoristio kao lajtmotiv poruke Vladi i državnim institucijama.

U godinu dana, u selu sa dvjestotinjak stanovnika gorjelo je deset kuća, srpskih i hrvatskih obitelji u gotovo jednakom omjeru. Počinitelji i uzroci nisu otkriveni osim u jednom slučaju – kada je požar bio izazvan opuškom cigarete radnika na gradilištu. Izuzev mlake reakcije lokalne vlasti i povremenih pitanja oporbe, javno je, dolaskom na mjesto događaja u svibnju prošle godine, djelovao tek Milorad Pupovac kao tadašnji predsjednik Odbora za ljudska prava Hrvatskog sabora. Zatražio je od policije da otkrije počinitelje i utvrdi motive. Ali, minulo je od tada 15 mjeseci, u Duzluku je još triput gorjelo, a da policija nije našla način kojim bi palikućama ušla u trag i stanovnicima osigurala spokoj. Hajduković je pozvao Vladu da ispuni svoje predizborno obećanje i mještanima Duzluka osigura ‘sigurnu Hrvatsku’.

- Iako su policijske patrole česte, iako su postavljene kamere, kuće i dalje gore. Mještani strahuju za svoju imovinu i živote. Tragično je da u vrijeme mira, u 21. stoljeću, netko mora strahovati da će njegova imovina biti namjerno zapaljena. Mogao bih to dovesti u korelaciju s ovime što se dogodilo u Zagrebu, jer većinu dana raspravljamo o stanovanju u njemu. I dok su građane Zagreba u nesigurnost donijele prirodne nepogode, potresi i poplave, ono što se dešava u Duzluku je puno gore jer je prouzrokovano ljudskom rukom i namjerno, a ono što najviše pogađa je neučinkovitost policije. U najmanju ruku je čudno da godinu dana ne može pronaći piromana ili piromane, tim više što se po selu šire razna nagađanja. A nagađanja počinju kada institucije ne rade svoj posao i kada policija ne može građanima osigurati miran san. I baš zbog toga, i baš zbog slogana koji je koristila vladajuća većina, ‘Sigurna Hrvatska’, apeliram i na Vladu i na institucije da odrade svoj posao i osiguraju imovinu ljudima u Duzluku - rekao je Hajduković.

1/1