Novosti

Politika

Pozdravu ‘Za dom – spremni’ nema mjesta u Hrvatskoj!

Savez antifašističkih boraca i antifašista upozorava da je korištenje ustaškog pozdrava nedopustivo i da je u Hrvatskoj sve vidljivija fašizacija društva

7uucbciwia8jbirc4x3ynaasz58

Franjo Habulin

Bez najmanje želje da na bilo koji način utječemo na institucije uprave ili pravosuđa, a potaknuti zabrinutošću za budućnost Hrvatske u kojoj je kroz povijesni revizionizam sve prisutnija i sve vidljivija fašizacija na svim područjima (osobito u publicistici, medijima, ali i u obrazovanju), Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske u saopćenju naglašava da je krajnje jasno da pozdravu ‘Za dom – spremni’ u Republici Hrvatskoj nema mjesta. Ni u kojoj prilici, ni pod kojom izlikom!

Iz SABA-e ističu da Republika Hrvatska nije, niti će ikada biti, sljednik ustaške tzv. Nezavisne Države Hrvatske i da će se odlučno i dosljedno, zajedno sa svim slobodoljubivim građanima, boriti za demokratsku Hrvatsku, državu utemeljenu na neprolaznim vrijednostima antifašizma, državu ravnopravnih građana koji neće biti diskriminirani, ni segregirani po bilo kojoj osnovi.

U posljednje vrijeme u javnosti u Hrvatskoj opet je, bez ikakve potrebe i osnove, aktualizirana dilema koja u demokratskoj državi u drugome desetljeću 21. vijeka ne bi uopće smjela postojati, poručuju iz SabA-edodajući da je pozdrav ‘Za dom – spremni!’ nedopustiv.

‘Da je taj pozdrav postojao samo u vrijeme tzv. NDH, da ga je uveo, točnije: nametnuo ustaški pokret, to su nepobitne povijesne činjenice. Da je ustaški pokret, neovisno o njegovim korijenima, bio zločinački, da je para-država što ju je taj pokret uspostavio uz pomoć i pod pokroviteljstvom nacističkih i fašističkih okupatora u Drugome svjetskom ratu, bila zločin u teoriji i u praksi, i to su nepobitne povijesne činjenice. Da su ustaše svojim zločinima, ponajviše u nizu koncentracijskih logora kojima nisu upravljali okupatori, nego upravo oni – ustaše, a čije su žrtve bili Srbi, Židovi, Romi i Hrvati – neistomišljenici, antifašisti, okaljali hrvatsko ime koje su osvjetlali samo i jedino borci Narodno-oslobodilačke vojske pod zapovjedništvom maršala Josipa Broza Tita, i to je nepobitna povijesna činjenica. Napokon, da u Ustavu Republike Hrvatske jasno piše kako se ona zasniva (i) na odlukama ZAVNOH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske), a ‘nasuprot’ ustaškoj NDH, kao i da je ta tzv. država prepustila fašističkim okupatorima najveći dio hrvatske obale i otoka, da je prihvatila da u Jadranu nema svoju ratnu mornaricu (koja je bila ‘protjerana’ u Azovsko more da se bori protiv Sovjeta), i to su povijesne činjenice koje nitko, ama baš nitko ne može ni poricati, ni pobijati‘, stoji u saopćenju SABA-e.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više