Novosti

Društvo

Nakon poziva građanina, policija maknula podršku nacistu

Na željezničkom nadvožnjaku na Savskoj ulici, u centru Zagreba, pojavio se transparent s natpisom "Pravda za Juraja", Upravo tako se zove privedeni neonacist Juraj Mesić koji je protekli tjedan rasistički vrijeđao dostavljača Wolta iz Indije

Large juraj1

Transparent na nadvožnjaku u centru Zagreba (foto Novosti)

U subotu je na željezničkom nadvožnjaku na Savskoj ulici, u centru Zagreba, osvanuo transparent s natpisom "Pravda za Juraja". O kojem Juraju se radi, nije navedeno, ali nekako se čini da autoru nije na pameti bio sveti Juraj koji se bori sa zmajem ili biskup Dobrila na sada već uništenoj novčanici od 10 kuna, kamoli Juraj Haulik, po kojem nedaleka ulica nosi ime, a o kojem već dva stoljeća traje rasprava o podložnosti bečkoj kruni.

Nekako izgleda da je autor puno bliži današnjici i da traži pravdu za stanovitog Juraja Mesića (35) koji se u povijest upisao nedavnim video prilogom u kojem taj ćelavi neonacist, nadimkom Juka, iz Ivanić Grada, rasistički vrijeđa mladića iz Indije koji kruh zarađuje u Zagrebu radeći kao dostavljač Wolta.

"Evo još jedan Untermensch u Zagrebu. Idi doma. Ovo nije tvoja zemlja. Je*eni nigeru. Otkud si? Indija? Odi doma u Indiju onda. Ovo je naša zemlja: Hrvatska. Ovo je Europa. Za bijele ljude, a ne za crnce. Dođem u Zagreb i prvo što vidim je crnac. Ej, niger. Evo ga, niger. Odjebi. Sieg Heil", govori na snimci.

Premda mu to nije prvi takav slučaj, policija je pod medijskim pritiskom privela nacistu koji je i tom prilikom podigao desnicu u pozdrav nacističkim idolima, a sve to uz pozdrav Adolfu Hitleru.

Zagrebačka policija ga je prijavila za javno poticanje na nasilje i mržnju, jer je na javnom mjestu na Europskom trgu i u Ljubijskoj ulici verbalno napao i vrijeđao strane državljane zbog njihova podrijetla, boje kože i rase. Pritom je pozivao na nasilje i mržnju na engleskom i hrvatskom jeziku, usput im upućujući pogrdne riječi uz poruke da se vrate u zemlje iz kojih su i došli.

"Događaje u kojima je na otvorenim prostorima vrijeđao strane državljane osobno je snimao. Snimku, koja je nastala u Ljubijskoj ulici u Zagrebu, anonimni je korisnik objavio na jednoj od društvenih mreža u drugoj polovici veljače 2023. ujutro. U prvoj polovici ožujka nastali su video zapisi koji su prenijeti i objavljeni na više novinskih portala, a korisnici društvenih mreža su ih dijelili te su postali dostupni javnosti", stoji u kaznenoj prijavi policije proslijeđenoj državnom odvjetništvu, prenose mediji. Mesić će biti i prekršajno gonjen zbog pozdrava "Heil Hitler" prilikom hapšenja.

Protiv Mesića je zadnjih desetak godina policija podnijela niz prijava među kojima ima nereda na sportskim natjecanjima, narušavanja javnog reda i mira, kao i kršenja Zakona o nabavi i posjedovanju oružja. Još uvijek protiv njega traje kazneni postupak za nanošenje teških tjelesnih ozljeda poznaniku 2016., i to nakon što su prethodne dvije presude, jedna osuđujuća a druga oslobađajuća, ukinute.

Ovaj tehničar za računarstvo u jesen 2020. bio je osuđen na plaćanje 5000 kuna kazne jer je u njegovu domu u travnju 2019. policija pronašla spremnik za streljivo HP s 14 komada streljiva za što nije posjedovao oružani list ni odobrenje.

Policija bi rasistu sa snimke mogla teretiti za javno poticanje na mržnju i nasilje iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona, za što se predviđa kazna zatvora do tri godine.

 

DODATAK TEKSTU: 21.35 sati, 18.3.2023. Nakon teksta na portalu Novosti, jedan građanin je obavijestio policiju koja je vrlo brzo reagirala i skinula sporni transparent.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više