Novosti

Društvo

Tko je razrednica brodskih maturanata koji dižu desnicu u zrak?

Prije sedam godina profesorica Nives Romanjek, nekadašnja dopredsjednica brodskog HSP AS-a, vodila je maturante na ustaški dernek u Bleiburgu pravdajući odlazak kao "terensku nastavu u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja", da bi jučer ponosno objavila fotografiju na Facebooku kako ovogodišnji maturanti poziraju s desnicom u zraku

Large large ucenici

Fotografiju učenika s podignutom desnom rukom na svom Facebooku objavila je razrednica Nives Romanjek (foto SBplus/Facebook)

Razrednici i profesorici hrvatskog jezika u slavonskobrodskoj Industrijsko-obrtničkoj školi Nives Romanjek incident s ovogodišnjim maturantima nije prvi u karijeri. Prije sedam godina vodila je dvadesetak maturanata te škole na blajburšku komemoraciju, tumačeći odlazak kao "terensku nastavu u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja" te iz revolta, kako je rekla, na Facebooku napisala ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Profesorica to nije napravila slučajno. Nives Romanjek je, naime, bila dopredsjednica ogranka ekstremne desničarske stranke HSP Ante Starčević u Slavonskom Brodu, poznate po sudjelovanju u kratkotrajnoj desničarskoj Vladi Tihomira Oreškovića i Tomislava Karamarka, kao i izboru tadašnje liderke Ruže Tomašić u Europski parlament.

Sudjelovanje maturanata na ustaškom derneku 2015. godine, koju su nedavno austrijske vlasti zabranile, Romanjek je ovako objasnila za portal SBplus:

"Industrijsko-obrtnička škola ima u svom programu terenske nastave, u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja za maturante (punoljetni), komemoraciju u Bleiburgu. Budući se javilo samo 16 učenika, dogovoreno je da se učenicima ipak omogući ovo putovanje. Osim toga, učenike su pratila četiri profesora Škole. Nitko od stranačkih dužnosnika nije pozivao učenike na učlanjenje u Stranku, što možete i provjeriti, jer smatramo da Bleiburg nije mjesto za politiku. Mi smo sretni činjenicom da mlade ljude ipak zanima povijest Hrvata, ma kako tragična bila. Učenici su vidjeli Bleiburško polje, spoznali tragediju hrvatskog naroda i naučili značenje temeljnih pojmova: oduzimanje građanskih prava, Križni put, izdaja, žrtve, zločin, glad, tragedija, opraštanje. Mirno i dostojanstveno pomolili su se sa svojim profesorima za sve žrtve počinjenih zločina protiv čovječnosti. U tijeku je i izrada zidnog panoa koji će biti postavljen u prostoru Škole", napisala je kao odgovor SBplusu.

S njima je u Bleiburg išao i stanoviti "N. Pavić" koji je svake godine na komemoraciju išao obučen u ustašku odoru. Te godine je, međutim, putovao u civilnoj odjeći, a tamo se presvukao i bio svojevrsna atrakcija, kako piše SBplus.

Kako smo pisali, Nives Romanjek je u srijedu navečer na svom Facebooku objavila fotografiju učenica i učenika koji su maturu proslavili obučeni u maskirne majice s grbom nalik na onaj HOS-ov s natpisom "Za norijadu spremni" umjesto notornog "Za dom spremni" s crnim beretkama na glavama i desnicama, koje je dio njih, pružio u nacistički pozdrav.

"Ispada da moji učenici ne smiju reći da su spremni, a oni jesu spremni, i to za norijadu, za završni ispit", komentirala je za portal Index sinoćnju objavu Nives Romanjek.

"Komentari su zlonamjerni i naslovi isto. Moja djeca uopće ne govore o politici, niti sam im ikad spominjala politiku. Pa domoljublje je utkano u domaćoj književnosti. Učila sam ih da budu tolerantni, da budu dobri prema svakom čovjeku. Ovo je smijurija, čista smijurija... Nitko nije napisao da su to izvanredna djeca, najbolji u svojoj generaciji u našoj školi. Od 19 učenika imam pet odličnih, deset vrlo dobrih i četiri dobra učenika. Veliki trud je uložen u njihovo školovanje, imam i s roditeljima izvanrednu suradnju. Imaju se pravo djeca veseliti", napomenula je.

Na pitanje da je primjetna aluzija na pozdrav "Za dom spremni", kazala je kako nije bilo nikakve aluzije.

"Oni su jeli sendviče, došla je osoba koja ih je htjela poslikati, bili su kod mene cijele vrijeme u učionici, a ja sam im donijela kolače i sokiće. Bilo im je vruće, nitko nije bio pijan. Ali bili su nešto pokunjeni pred to slikavanje. I ta osoba ih je pitala koliko ste sretni. A oni su viknuli: 'Do neba smo sretni.' I to vam je to. To je bio zadnji trenutak u njihovoj učionici. Djeca nisu zaslužila da ih se pribija na križ", dodala je.

Novinar Indexa pitao je i zašto je na svom Facebooku pisala ustaški pozdrav "Za dom spremni".

"To je bilo 2015. godine, ljudi izvlače to sad. Zašto ne napišu da sam imala 38 kila, a sad imam duplo? Zašto to ne napišu? Ne znam što da kažem. Nikad nisam djeci govorila o politici, niti o stavovima, oni imaju pravo na vlastito mišljenje, oni ga formiraju u svojim obiteljima. Tko sam ja? Samo osoba zadužena za školovanje, da budu živi i zdravi. Uostalom, to sam onda napisala iz revolta. Jednog svog revolta", rekla je i pitala da li je sramota biti domoljub. 

Dok su slavonskobrodski učenici svoju opčinjenost nacizmom upražnjavali u prostorijama škole, njihovi dubrovački kolege su svoju ustašofiliju upražnjavali na glavnoj dubrovačkoj ulici Stradun.

Po pisanju Dubrovačkog lista, velika grupa maturanata prošetala je jučer Stradunom urlajući "Za dom spremni" i pjevajući ustaške pjesme. Čitalac koji ih je snimio smatra da su na snimci maturanti Pomorske škole u Dubrovniku. Jedan od maturanata prilikom šetnje maše zastavom na kojoj se nalazi grb s prvim bijelim poljem, dok su dva učenika osobu koja ih je snimala pozdravljali nacističkim pozdravom.

Isti maturanti svoj ulazak u zrelost proslavili su uz glasnu glazbu, pjevanje, petarde, ali i vatru koju su zapalili na cesti. Policijska uprava dubrovačko-neretvanska još se nije izjasnila o maturantima, iako je takvo ponašanje kažnjivo i po postojećim "krnjim" zakonskim propisima.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više