Novosti

Društvo

Učenici u Brodu dizali ruku u nacistički pozdrav

Uz prigodni osmijeh razrednice, maturanti Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu kraj školovanja obilježili su dizanjem desnice u zrak, s crnim beretkama na glavi i maskirnim majicama s grbom nalik HOS-ovom s natpisom "Za norijadu spremni"

Large large ucenici

Fotografiju je na svom Facebooku objavila razrednica Nives Romanjek (foto SBplus/Facebook)

Maturanti Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu, smjer CNC operater, proslavili su završetak školovanja u svojoj učionici odjeveni u maskirne majice s grbom nalik onom HOS-ovom s natpisom "Za norijadu spremni" te crnim beretkama na glavi. Uz to je dio učenika podigao desnu ruku u nacistički pozdrav. Cijelu tu "idilu" njihova razrednica Nives Romanjek popratila je vidljivim ponosom i osmijehom na licu pa je fotografiju objavila i na svom Facebooku, i to bez pristanka roditelja, iako je možda dio učenika maloljetan, piše portal SBplus.

Izjavu su tražili i od ravnatelja Industrijsko-obrtničke škole Luke Mladinovića.

"Naravno da to ne podržavamo. Zgrožen sam i fotografijom i objavom na društvenoj mreži; o čemu dosad uopće nisam bio informiran. U školskom su dvorištu imali samo beretke, svi su bili jako veseli i ja sam ih tamo osobno pozdravio te ispratio u povorku gradom. Nisam primijetio sporne natpise, inače bih reagirao. Učenika je puno pa je teško obratiti pozornost na sve, ali razrednica je trebala reagirati. Industrijsko-obrtnička škola itekako je osjetljiva na ovakve stvari. Nipošto ne stojimo iza toga. Još jednom ćemo sve provjeriti i utvrditi odgovornost", kazao je Mladinović.

"Ipak, dok učitelji, nastavnici i profesori u predavaonice ulaze kako bi podučavali samo sebi bliske ideologije te se primarno posvećuju političkom oblikovanju mladih naraštaja, a ne sadržaju kojeg bi trebali predavati (u ovom slučaju hrvatskom jeziku i književnosti) - loše nam se piše. Da, uloga je prosvjetnog radnika i odgajati, ali ne i krojiti učeničke ličnosti po svojoj mjeri. Činiti to mladima koji su u ranjivoj i osjetljivoj dobi, kada su najviše prijemčivi za sve što dolazi od njihovog autoriteta, trebalo bi biti strogo kažnjivo. Naposljetku, zar je to uopće cilj obrazovnog sustava ako znamo da samo slobodoumni, karakterno izgrađeni, zreli, moralno ispravni pojedinci vrijede ovom društvu, ostali su ovce koje danas pokorno slušaju svoje profesore, a sutra pogled spuštaju pred vođama", zaključuje SBplus.

Dok su slavonskobrodski učenici svoju opčinjenost nacizmom upražnjavali u prostorijama škole, njihovi dubrovački kolege su svoju ustašofiliju upražnjavali na glavnoj dubrovačkoj ulici Stradun. Po pisanju portala Dubrovnik plus, velika grupa maturanata prošetala je jučer Stradunom urlajući "Za dom spremni" i pjevajući ustaške pjesme. Čitalac koji ih je snimio smatra da su na snimci maturanti Pomorske škole u Dubrovniku. Jedan od maturanata prilikom šetnje maše zastavom na kojoj se nalazi grb s prvim bijelim poljem, dok su dva učenika osobu koja ih je snimala pozdravljali nacističkim pozdravom.

Isti maturanti svoj ulazak u zrelost proslavili su uz glasnu glazbu, pjevanje, petarde, ali i vatru koju su zapalili na cesti. Policijska uprava dubrovačko-neretvanska još se nije izjasnila o maturantima, iako je takvo ponašanje kažnjivo i po postojećim "krnjim" zakonskim propisima

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više