Novosti

Politika

Građanin Hrvatske uhapšen u Münchenu jer je vikao ‘Sieg Heil’

Protiv 37-godišnjeg hrvatskog građanina bit će podignuta kaznena prijava jer je uzvikivao nacistički pozdrav u podzemnoj željeznici za što bi mogao biti kažnjen do tri godine zatvora

Pzdw1z01sk9nkcb6c318cwsw97r

S lanjskog privođenja u Bleiburgu (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Bavarska policija privela je 37-godišnjeg Hrvata jer je u podzemnoj željeznici u Münchenu dizao ruku u zrak pozdravljajući nacističkim pozdravom ‘Sieg Heil’ i uzvikivao nedolične parole protiv stranaca, javlja Slobodna Dalmacija

Incident se dogodio u ponedjeljak, 16. rujna, oko 22.40 sati u podzemnoj željeznici Sendlinger Tor Platz kada su policajci tijekom rutinske ophodne uočili 37-godišnjaka kako uzvikuje fašističke parole. Kada su mu policajci prišli, nastavio je s uzvikivanjem, a policajci su ga uhitili zbog agresivnog ponašanja. Nakon ispitivanja je pušten na slobodu, a protiv njega će biti podignuta kaznena prijava.

Prema njemačkom zakonu, zbog korištenja antiustavnih simbola i parola može se izreći kazna u trajanju do tri godine zatvora te novčana kazna. Jedan 33-godišnjak prošle godine je zbog fašističkog pozdrava dobio osam mjeseci uvjetne kazne te je morao platiti 2000 eura.

Inače, ovo nije prvi hrvatski građanin koji je u EU kazneno gonjen zbog pozdrava ‘Sieg Heil’. Naime, u svibnju ove godine u Austriji, koja također ima stroge zakone po pitanju isticanja fašističkih simbola i pozdrava, uoči komemoracije na Bleiburgu, uhićen je 48-godišnji muškarac iz okolice Varaždina. On je na putu od Lojbaškog groblja do polja na kojem se održavala komemoracija podigao desnicu u zrak i tako uprizorio nacistički pozdrav 'Sieg Heil'. Muškarac je pritvoren, a u kolovozu na regionalnom sudu u Klagenfurtu osuđen je na 18 mjeseci zatvora, od čega dva bezuvjetno. Pošto je proveo dva mjeseca u pritvoru, nakon suđenja pušten je na slobodu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više