>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše T.O.

Pravoslavni vjernici proslavili Božić u Zadru

Stotinjak vjernika pravoslavne vjeroispovijesti okupilo se jutros na božićnoj liturgiji u Hramu sv. Ilije u centru Zadra. Liturgiju su predvodili Ljubomir Crnokrak, Saša Drča i Petar Jovanović, sveštenici zadarske parohije. Nakon bogosluženja, pročitana je božićna poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja.

‘U savremenom svijetu vidimo da su se ljudi i narodi udaljili od Boga. Ali ne samo od Boga, već i jedni od drugih. Vidimo da se ime božje i samoga Boga mnogo više psuju nego slave i pozivaju u pomoć. Vidimo da se najveći grijeh, grijeh ubijanja čovjeka i čitavih ljudskih zajednica svakodnevno vrši, a često i u ime Božje. To je za normalan um i razum nepojmljivo. Pitamo se zar je moguće da netko s imenom Božjim na usnama ubija nevinu djecu, žene, zarobljenike i prognanike. U ime kojeg i kakvog Boga to čini? U ime koje i kakve religije to čini? Zbog ovakve izopačenosti imamo ovoliko nemira i strahova u svijetu, koji nisu ništa drugo do li plodovi aktivne bezbožnosti. Braćo i sestre, draga djeco duhovna, pozivam vas u ime Boga, u ime novorođenoga Hrista Gospoda da čuvamo sebe i svoj narod od bogohuljenja i grijeha’, navodi se u poslanici.

Nakon tradicionalnog božićnog pozdrava ‘Mir Božji, Hristos se rodi’, vjernicima su podijeljeni badnjaci, koji su blagoslovljeni na Badnji dan.

1/1