Novosti

Politika

Predani potpisi protiv gradnje u pulskoj Lungomare

Gotovo 12 tisuća ljudi potpisalo je inicijativu za referendum tražeći da se u cijeloj zoni Lungomare ukine mogućnost gradnje hotela, drugih kapaciteta i stambenih građevina

Large dusica

Dušica Radojčić, Možemo Pula (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

U Zagrebu je u četvrtak predsjednica pulskog Gradskog vijeća Dušica Radojčić u Ministarstvu pravosuđa i uprave predala potpise Građanske inicijative "Referendum za Lungomare". Pritom je istaknula da lokalne vlasti moraju uključiti građane u prostorno odlučivanje jer je to jedno od pitanja gdje najviše dolazi do zloupotreba na lokalnom nivou.

Inicijativi je trebalo 8.000 potpisa da bi postala valjana, a oni su skupili 11.918 potpisa građana. Sada Ministarstvo mora u roku od 60 dana provjeriti valjanost svih prikupljenih potpisa i odlučiti je li referendumsko pitanje u skladu sa svim zakonima.

A predloženo referendumsko pitanje točno glasi: "Jeste li za izmjenu GUP-a Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni Lungomare ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih kapaciteta i stambenih građevina?" Pitanje je formulirano tako da organizatori priželjkuju pozitivan odgovor.

"U prostornom planiranju atraktivnih prostora na jadranskoj obali ima puno pogodovanja i korupcije, a građani su isključeni iz odlučivanja. Pravo na referendum zagarantirano je Ustavom, ali njegova provedba odvraća građane da se uhvate toga", konstatirala je Dušica Radojčić.

Kako je nastao spor oko Lungomarea? Tako što je investitor, tvrtka Hotel Valkane, predstavila projekt izgradnje hotela na prostoru gdje su trenutno teniski i nogometni teren te šumski pojas. Iako je investitor odbacio tvrdnje da će Puljanima zabraniti šetnju na Lungomaru i kupanje na plažama, pulski Možemo predložio je Gradskom vijeću raspisivanje referenduma o tom pitanju. No za svoju inicijativu nisu pridobili većinu ostalih stranaka. Ali bili su uporni i odlučili su se obratiti građanima, rekla je Radojčić.

Ona očekuje da će inicijativa „Referendum za Lungomare“ biti motivacija i katalizator i za druge gradove u Hrvatskoj, da se izbore za pravo odlučivanja o prostornim planovima. To pravo treba im pružiti predstavnička vlast.

Jesu li zakoni koji reguliraju pitanje referenduma sada dobri? Mnogi u opoziciji smatraju da nisu. Tako i predsjednica pulskog Gradskog vijeća smatra da bi u zakone koji reguliraju pitanje referenduma trebalo uvesti promjene koje olakšavaju proceduru građanima, pogotovo kada je riječ o referendumima na lokalnoj razini. To je potkrijepila riječima: "Prikupiti 20 posto potpisa u 15 dana je jako teško. Treba produljiti rok na najmanje mjesec dana. Uostalom, u mnogim zemljama i gradovima u inozemstvu taj rok je i po godinu dana", kazala je.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više