Novosti

Kronika

Прeдaвaњe o икoнaмa у Moрaвицaмa и Гoмирjу

Прoфeсoр ликoвнe умjeтнoсти Бoрислaв Бoжић oдржao je прeдaвaњe o икoнaмa и књизи "Mирoслaвљeвo eвaнђeљe" у oквиру прojeктa "Tрaдициja и oбичajи Србa Гoрскoг кoтaрa"

Large ikona 2

Borislav Božić

U okviru projekta "Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara", 12. marta u Moravicama i Gomirju profesor Borislav Božić održao je predavanje "Ikona, uloga i značaj u pravoslavlju". U svom predavanju Božić, koji je po struci profesor likovne umjetnosti, govorio je o ulozi i važnosti ikona.

- Ikona je neodvojiv i važan dio života hrišćanskog, a posebno pravoslavnog vjernika koji joj ukazuje poštovanje u crkvi i čuva je kao porodično blago i nasljeđe. Ikona je posrednik između vjernika i božanstva. Poštovanje koje se ukazuje ikoni u stvari je poštovanje pralika kojeg ona predstavlja. Ikona ima posredničku ulogu ogledala - rekao je Božić.

Govorio je i o knjizi "Miroslavljevo evanđelje" koja je ušla na UNESCO-vu listu "Pamćenje svijeta" u kojoj je samo 120 svjetskih dokumenata od izuzetnog i univerzalnog značaja te se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu.

- Od 2017. godine po prvi put je stavljena u proceduru predsjedničke zakletve Republike Srbije, s obzirom da se prilikom tog čina ispod Biblije nalazi i ova sveta knjiga - kazao je Božić.

Predavanju su, između ostalih, prisustvovali i generalni konzul Srbije u Rijeci Goran Petrović, dogradonačelnik grada Vrbovskog Đorđe Busić te predsjednik VSNM-a Vrbovskog Milan Vukelić. Podsjetimo da projekt "Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara" provode pododbori "Prosvjete" u Gomirju i Moravicama uz financijsku i programsku podršku Srpskog narodnog vijeća.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više