>

novosti logo

Piše N.J.

Predstavljena knjiga Milana Gavrovića: Obavezan priručnik za novinare

Da su neka druga vremena, Gavrovićevu knjigu ‘Bolesna vremena’ bi morali pročitati svi koji se nazivaju novinarima, a koji se često pretvaraju u poslušnike, kazao je Tomislav Jakić

Pisanje Milana Gavrovića predstavlja novinarstvo kakvo je nekada bilo, rečeno je na predstavljanju njegove knjige ‘Bolesna vremena’, objavljene u izdanju Srpskog narodnog vijeća, koje je u srijedu održano u Novinarskom domu u Zagrebu.

O autoru i njegovoj 60-godišnjoj novinarskoj karijeri, tokom koje su nastali brojni tekstovi od kojih je dio objavljen u predstavljenoj knjizi, govorili su njegovi kolege Ines Šaškor i Tomislav Jakić uz moderaciju Borisa Pavelića, novinara ‘Novog lista’.

Ističući dugu suradnju s Gavrovićem, Ines Šaškor je rekla da je država, koja je Gavrovića, tada novinara ‘Vjesnika’ proglasila tehnološkim viškom, loše startala.

- U vremenu zaborava i falsifikata Gavrović je svojim pisanjem pokazao da postoji netko tko ne zaboravlja i tko se služi argumentima - rekla je.

Tomislav Jakić je govorio o svom poznanstvu s Gavrovićem koje je preraslo u prijateljstvo, ističući da je Gavrović uvijek pisao argumentirano, ponekad i vrlo kritički, ali bez pjene na ustima.

- Da su neka druga vremena, Gavrovićeva knjiga bila bi obavezan udžbenik na studiju novinarstva i morali bi je pročitati svi oni koji pišu u medijima, odnosno oni koji se nazivaju novinarima, a često to zaborave pa se pretvore u PR-ovce ili poslušnike šefova - kazao je Jakić.

Bilo je riječi i o strukturi knjige koju čini pet poglavlja u kojima su skupljeni njegovi tekstovi i kolumne, a od kojih je značajan broj objavljen u ‘Novostima’, kao i do sada neobjavljen tekst od 120 stranica koji govori o genezi socijalističkog samoupravljanja.

O ‘Bolesnim vremenima’ je govorio i sam autor, ističući da se mnoge stvari o Jugoslaviji često iskrivljuju i zaboravljaju, recimo, da je 50-ih godina prošlog vijeka bila na drugom mjestu po rastu BDP-a svijetu. Nakon predstavljanja uslijedila je poduža rasprava u kojoj je publika, među kojima su bili i brojni novinari i javne ličnosti, pokazala interes za knjigu i poruke koje su u njoj iznesene.

1/3