Novosti

Kultura

Premijera filma "Eva Fischer" Marijane Kranjec

Novinarka Hrvatske televizije Marijana Kranjec snimila je film o poznatoj slikarici impozantne karijere Evi Fischer koja se rodila u Daruvaru

Large eva

S daruvarske svjetske premijere filma "Eva Fischer" (foto Goran Gazdek)

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta Daruvar je ove godine obilježio svjetskom premjerom i dvjema projekcijama (svečanom u četvrtak navečer i za učenike Ekonomske i turističke škole dan kasnije) dokumentarnog filma "Eva Ficher", scenaristice i redateljice, novinarke HTV-a Marijane Kranjec.

Glavna junakinja filma Eva Fischer bila je istaknuta slikarica, diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Lyonu nešto prije izbijanja Drugog svjetskog rata. Rođena je u Daruvaru 1920. godine u obitelji istaknutog talmudista i rabina Leopolda Fischera. Očeva služba obitelj je odvela u Beograd. Njega su tamo 1941. ubili nacisti, a Eva, majka i mlađi brat deportirani su u logor na Korčuli pod upravom talijanske vojske.

Nešto kasnije je s bratom prebačena u Split, gdje joj je bilo dopušteno njegovati bolesnu majku u gradskoj bolnici. Dozvolu za odlazak iz Splita u talijansku Bolognu dobili su 1943. U Italiji su svi zajedno promijenili prezime u Venturi kako bi se lakše uklopili i sakrili od progona. Uspjeli su preživjeti Holokaust uz pomoć dobrih ljudi koji su im pomagali. Nakon rata Eva je živjela u Rimu gdje je ostvarila zavidnu karijeru. Za života nikada nije izlagala u Hrvatskoj, a na inicijativu Grada Daruvara simbolično se vratila kući u rujnu prošle godine izložbom litografija i gravura u galeriji koja danas nosi njezino ime.

Prethodno je za "Noć muzeja" priređena prva biografska izložba s dokumentima koje je ustupila Evina obitelj. Marijana Kranjec izvještavala je s tog događaja, nakon čega se rodila ideja da je fascinantni život umjetnice izvrsna tema za dokumentarni film.

- Napravila sam i kratki intervju s izuzetno susretljivim Evinim sinom Alanom Davidom Baumannom koji je prvi put posjetio rodni grad svoje majke. Prilog je emitiran u "Vijestima iz kulture", a velika reportaža od 12 minuta u "Prizmi" jer je riječ o fascinantnoj priči jedne darovite i uspješne, a u isto vrijeme vrlo skromne žene. Uspjela je u svijetu koji joj nije bio ni malo naklonjen - kazale je Marijana Kranjec.

Priča o je to o stradanju u holokaustu, o ženi koja je u muškom svijetu bila ravnopravna i uvažavana. Obožavale su je holivudske zvijezde, u Americi su njezina djela kupovali glumci poput Humphreya Bogarta, Lauren Bacall i Henrya Fonde. Družila se s Chagallom, Dalijem i talijanskim kompozitorom Enniom Morriconeom koji je skladao glazbu za jednu njezinu izložbi.

Na premijeri je u prepunom daruvarskom kinu bio cijeli autorski tim, redateljica i scenaristica Marijana Kranjec, snimatelj Igor Tukša, montažer Miljenko Baričević, autori originalne glazbe Ivana Đula i Luka Vrbanić, urednica filma Daniela Draštata i urednik Dokumentarnog programa HRT-a Vladimir Brnardić. Razgovor s ekipom filma moderirala je Sanja Pleša.

Profesori daruvarske Glazbene škole "Brune Bjelinskog" Valentina Mravlinčić na violini i Tomislav Milić na klaviru, u uvodu projekcija, izveli su temu iz filma "Šindlerova lista" Johna Williamsa.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više