>

novosti logo

Piše Novosti

Preminula Tanja Tagirov

Novinarka beogradskog Vremena bila je i dugogodišnja suradnica Novosti, u kojima je objavila stotine tekstova, jednako šibajući političke elite u Hrvatskoj i u Srbiji

Redakcija beogradskog tjednika Vreme objavila je danas vijest, potvrđujući informaciju koja se od jutros brzo širila i među kolegama u Hrvatskoj, da je u petak ujutro, poslije kratke i teške bolesti, preminula njihova novinarka Tanja Tagirov, koja je tokom karijere surađivala s brojnim medijima u regiji. Tanja Tagirov bila je i dugogodišnja suradnica Novosti, u kojima je objavila stotine tekstova, kritički pišući o vladajućim struktura, nacionalističkim politikama, ratnim zločinima, korumpiranom sistemu, mafijaškom miljeu i brojnim drugim temama.

‘Čitaoci će je pamtiti kao hrabru i beskompromisnu novinarku koja je pažljivo držala na oku pravosudni sistem i njegove mane i nedostatke. Za redakciji Vremena njen odlazak je mnogo više od smrti koleginice. Otišla je naša draga, bučna Tanja, žena ogromnog srca, prijateljica, učiteljica i uzor mladim kolegama’, stoji u obavijesti tjednika Vreme.

Tanja Tagirov rođena je 1961. godine u Zagrebu, gdje je završila Pravni fakultet i počela se baviti novinarstvom. Pisala je, između ostalog, za Polet, Start, Vjesnik, Svijet, Večernji list, NIN, zagrebački Danas, surađivala s YUTEL-om i bila posebno ponosna na svoj rad u zagrebačkom Arkzinu, zbog kategorične antiratne pozicije. Od druge polovice 1990-ih živjela je na relaciji Zagreb-Beograd, a od 2000. godine pretežno u Beogradu gdje je radila kao novinarka Vremena, jedno vrijeme kao dopisnica Hine te suradnica niza drugih medija. Tagirov je bila beskompromisna novinarka koja je jednakom žestinom, kojom je šibala i raskrinkavala ratne i poslijeratne političke elite u Hrvatskoj, pisala i o nositeljima političke moći u Srbiji, od Slobodana Miloševića do Aleksandra Vučića.

1/1