Novosti

Kultura

Serije

Donosimo preporuke serija koje možete pogledati za vrijeme aktualne pandemije: ‘Pleme’ je melodrama koja se ne stidi tog određenja, a njenih 260 epizoda dovoljno je, zlu ne trebalo, da ozabavi i neku buduću karantenu, ‘Crash Landing on You’ napeta i duhovita ljubavna priča, a ‘The OA’ plijeni svojom atmosferom

Zf88kv6tunb10mb3hvoxp60qnrn

Pleme

Pleme / The Tribe (Cloud 9, 1999. – 2003.)

Vjerujem da nisam jedini milenijalac koji se, kako je još uvijek aktualna pandemija uzimala maha, sjetio ‘Plemena’. Serija, koja je prije dvadesetak godina bila silno popularna među tinejdžerima na našim prostorima, smještena je blisku budućnost u kojoj je nepoznati virus istrijebio cjelokupno odraslo stanovništvo Zemlje. Ostali su samo djeca i adolescenti, okupljeni u bande (‘plemena’) koje se na ruševinama neimenovanog megalopolisa bore za prevlast u oblikovanju novoga svijeta.

‘Pleme’ zaista počiva na klimavoj premisi, a gluma i specijalni efekti povremeno su i sami klimavi. Međutim, ove nedostatke serija nadoknađuje drugom vrstom uvjerljivosti. Ona na rijetko pertinentan način prikazuje dramu odrastanja, intelektualnog, emocionalnog i seksualnog sazrijevanja – pri čemu nestanak odraslih pokazuje kao idealno scenarističko sredstvo, zahvaljujući kojem spomenuta problematika zadobiva posve nove dimenzije. Šarm brojnih i raznovrsnih likova pritom je naprosto zarazan; posebnu razinu pamtljivosti priskrbljuje im izrazito camp vizualni identitet serije, zasnovan na ekstravagantnim kostimima, maskama i šminki koji akcentiraju tuđost i novinu svijeta koji gledamo. ‘Pleme’ je melodrama koja se ne stidi tog određenja, a njenih 260 epizoda dovoljno je, zlu ne trebalo, da ozabavi i neku buduću karantenu.

Crash Landing on You / Sarangui Bulsichak (tvN, 2019. – 2020.)

Južnokorejske igrane serije, poznatije kao k-drame, po popularnosti i dosegu u globalnim okvirima posljednjih godina ne zaostaju za hegemonom američkom produkcijom. Jedna od najpopularnijih, ali i od kritike najzapaženijih k-drama romantična je komedija čiji bismo izvorni naslov mogli prevesti otprilike kao ‘Prisilno slijetanje ljubavi’.

Ova serija prati pustolovine Seri Yoon, nasljednice jednog seulskog džebula (industrijskog konglomerata u obiteljskome vlasništvu), koja nesretnim slučajem završi na jednom od rijetkih mjesta gdje joj njeno bogatstvo i veze ne mogu pomoći: u Sjevernoj Koreji. Neočekivanog saveznika Seri nalazi u Yeong Hyeon Liju, mladom i introvertnom vojnom zapovjedniku koji će je skrivati pod lažnim identitetom svoje zaručnice i pokušavati da je u potaji vrati kući. Na Jugu se pak Seri vodi kao nestala, a među njenom braćom izbija otvorena borba za preuzimanje tvrtke; Yeong Hyeon, sa svoje strane, istražuje seriju sumnjivih prometnih nesreća i upliće se u intrigu koja bi ga mogla koštati glave.

Posrijedi je napeta i duhovita ljubavna priča, poduprta sjajnim vizualijama i virtuoznim glumačkim izvedbama, ali i društvena satira podjednako neumoljiva prema dvjema distopijama koje se bore za prevlast na Korejskom poluotoku: kimilsungističkoj kvaziteokraciji Sjevera i ultrakapitalističkom socijaldarvinizmu Juga.

The OA (Netflix, 2016. – 2019.)

Sedam godina nakon što je bez traga nestala, dvadesetineštogodišnja Prairie Johnson jednog se dana isto tako iznebuha pojavi. Sebe sad naziva ‘OA’, na leđima ima ožiljke, odbija reći gdje je bila – i nije više slijepa. Prairie ubrzo postaje svojevrsni guru, s malom ali odanom sljedbom; serija nam na kapaljka otkriva njene namjere i ciljeve, kao i nevjerojatna događanja u koja je bila uključena.

Američka glumica i scenaristkinja Brit Marling proslavila se ulogama u nezavisnim filmskim produkcijama koje žanrovske postulate SF-a, horora i trilera kombiniraju s kodovima ‘art’ kinematografije. Iz sličnog melanža oblikovana je i ‘The OA’, u kojoj Marling nastupa u glavnoj ulozi, a ujedno je jedna od scenaristkinja. Riječ je o seriji koja, prije nego scenarijem ili konceptom, plijeni svojom atmosferom. Pritom, Marlingina hipnotička glumačka izvedba proizvodi Prairie u fascinantan lik – istovremeno duboko human i otuđen čudom koje je doživio. Gledateljici se ona nameće kao svojevrsni vodič kroz krizu duhovnosti i vjere unutar američkog suburba devastiranog kozmosa srednjoklasnog sna.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više