Novosti

Politika

Previše i za Bilice

Općina Bilice pokraj Šibenika, nekad tradicionalno partizansko uporište, ponovno je došla na loš glas zbog namjere splitske udruge Urbana desnica da ondje nacrta mural s likom Frane Tente, člana ustaške mladeži i osnivača HOP-a

E6mskr72t32g6imja0l7coyjpr9

Frane Tente (foto Wikipedia)

Općina Bilice pokraj Šibenika, nekad tradicionalno partizansko uporište u kojem je svaki četvrti stanovnik sudjelovao u narodnooslobodilačkom pokretu, ovih je dana ponovno došla na loš glas zbog namjere splitske udruge Urbana desnica da ondje nacrta mural s likom Frane Tente, člana ustaške mladeži i osnivača Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP).

Samo promptnom akcijom skupine Antifa Šibenik, koja je javnost i tamošnje općinare upozorila o namjerama splitske filoustaške udruge, nova se sramota nije dogodila. U Bilicama se već zbio sličan skandal: zaslugom općinskih vlasti, prije četiri godine, bespravno sagrađen mul za šezdesetak brodica imenovan je po Mili Budaku. Načelnik Josip Ćaleta nazvao ga je tada ‘uvaženim književnikom i domoljubom’, iako je za civilizirani svijet Budak potpisnik rasnih zakona u NDH zbog kojih su ubijene hiljade Židova, Srba, Roma, ali i Hrvata koji nisu željeli prihvatiti domaću izdajničku politiku pod patronatom Mussolinija i Hitlera. Bilice su također udomaćile mural s likom Slobodana Praljka, haaškog osuđenika za ratne zločine. No načelnik Ćaleta, koji pretendira razvijati općinu kao turističku destinaciju, ovog je puta poručio da općina neće više tolerirati nikakvo crtanje po zidovima. ‘Što je nacrtano, nacrtano je’, kazao je Ćaleta.

Udruga Urbana desnica, koja se predstavlja kao ‘skupina građana koja promiče domoljubne vrijednosti i lustraciju’, zapravo je, što se može iščitati na njihovoj Facebook-stranici, poznata po homofobnim, klerikalnim i proustaškim stavovima. Iz šibenske Antife naveli su da je ta udruga 2013. godine na lokalnim izborima u Splitu dobila svega 96 glasova. Ipak, nastojanje da iscrtavanjem murala hrvatskih velikana, kako ih nazivaju, rehabilitiraju ustašu Tentu, ali i druge poput desnih ekstremista Zvonka Bušića ili Mira Barešića, traju već neko vrijeme. Pomoć u tome već im je pružilo Gradsko vijeće grada Splita na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, koje je lanjskog prosinca usvojilo amandman nezavisnog gradskog vijećnika Martina Pauka, poznatog i po svojim proustaškim stavovima, čime je prihvaćen i projekt izgradnje Tentinog spomenika na Marjanu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više