>

novosti logo

Piše Goran Gazdek

Prljavo kazalište

Antifašistima je uskraćena zgrada kazališta za proslavu 70. godišnjice oslobođenja Požege pod izlikom da će tamo biti smještene žrtve poplava

Bila je lijepa pozivnica: na crvenoj podlozi decentni logo Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Požege, raspjevani mladi partizani i partizanke s neke crno-bijele fotografije u pobjedničkoj koloni marširaju ulicom današnje Požege u koloru. Kratki tekst je najavio proslavu: 70 godina od prvog oslobođenja Požege, pogibije Nikole Demonje i 2. oblasne konferencije AFŽ-a Slavonije. Na poleđini program u Gradskom kazalištu Požega: otvaranje izložbe fotografija i svečana akademija posvećena obljetnicama. U potpisu: gradonačelnik Vedran Neferović (HDZ), prof. i predsjednica UABA Požege Kata Holjevac.

Odlično! Bravo! Bile su prve reakcije svih onih koji su pozivnice dobili, jer rijetkost je, a možda i jedinstveni slučaj, da dokument s takvim sadržajem potpisuje osoba s HDZ-ovom stranačkom iskaznicom. Taj pozitivni pomak i sinergija u podijeljenom društvu opterećenom prošlošću Požežanima i nisu bili toliko čudni, jer gradonačelnik je mlad i neopterećen, a požeški antifašisti agilni i čvrsti u nakani da svijetlu antifašističku povijest svoga grada i Narodnooslobodilačke borbe ne prepuste zaboravu.

Bila bi to prva proslava značajnog datuma iz NOB-a pod pokroviteljstvom lokalne uprave. Pripreme su trajale od ožujka, gradonačelnik Neferović izlazio je u susret, podrazumijevalo se da će biti prisutan programu, a za mjesto održavanja odabrano je središte kulturnog i javnog života Požege, dvorana Gradskog kazališta, čime je poslana jasna poruka da se antifašisti s periferije vraćaju u centar. I sve je išlo kako treba do 11. rujna, dva dana prije održavanja akademije, kada je udruzi oko 14:30 stigao dopis iz lokalnog komunalnog poduzeća da zbog traženja Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje kazalište mora biti ‘slobodno u slučaju potrebe smještaja stanovništva s poplavom ugroženih područja’. Posve neobično, jer kazališne zgrade nigdje i nikada u Hrvatskoj, pa ni u vrijeme rata, nisu služile za te namjene.

Iz Gradskog kazališta to im je priopćeno tek drugi dan u podne, nakon generalne probe. Dodatnih pojašnjenja nije bilo, gradonačelnik se nije javljao, a oni koji bi morali raditi u izvanrednim okolnostima tvrde da nije bilo riječi o traženju prostora za smještaj ljudi ukoliko dođe do evakuacije. Da je tome tako potvrđuje i činjenica da se u sportskoj dvorani u subotu održavao rukometni turnir. ‘Oni nisu imali zabranu, mi smo digli glave i izvisili’, kaže predsjednica UABA Kata Holjevac.

Bit će da je gradonačelnik Neferović pogazio vlastitu riječ i pokopao svoju odlučnost pod pritiscima nekih braniteljskih udruga ili čak svog stranačkog predsjednika Tomislava Karamarka, jer bi to bilo protivno njegovom političkom djelovanju. Prvo ga je otvorenim pismom napao nezavisni gradski vijećnik, nekadašnji član HDSSB-a Miro Raščić, kazavši da je proslava antifašističkih jubileja ‘šamar osloboditeljima vojarne iz ‘91’ i podsjetivši da je kasarna ‘koja je ne tako davno Požegu mogla sravniti sa zemljom’ nosila ime Nikole Demonje. Potom su Udruga ratnih veterana 63. samostalne gardijske bojne i Udruga Hrvatski policajac, zatraživši ispriku gradonačelnika, ustvrdile da je riječ o ‘civilizacijskoj sramoti’.

Krnja antifašistička akademija, s nešto izmijenjenim programom, održana je na kraju u Obrtničkom domu. Uz goste iz mnogih hrvatskih gradova, došli su i dugogodišnji predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić, pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić, zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić i predsjednik Gradskog vijeća, nezavisni Nino Smolčić. On je, naglasivši da je prisutan u svoje ime a ne u ime Grada, rekao: ‘Bilo je lakše Požegu osloboditi od Turaka, fašista i drugih neprijatelja nego od ljudske gluposti i neznanja.’