>

novosti logo

Piše Anja Kožul

Prometne ploče bit će vraćene kad se izbriše grafit 'Ubi Srbina'

Zbog uklanjanja grafita na ulazu u Ceranje Donje obaviještene su nadležne službe, a ploče s natpisom sela nadcestarija Benkovac privremeno je skinula radi saniranja nakon čega će biti vraćene, kazali su nam iz zadarske policije

Nakon prijetećeg transparenta u Uzdolju s natpisom 'Milorade, to se ne zaboravlja', upućenog predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, u nedjelju je zabilježena još jedna poruka s govorom mržnje na ulazu u njegovo rodno selo Ceranje Donje. Nepoznati počinitelj, ili više njih, na ploči s imenom sela, ostavili su poruku ‘Ubi Srbina’, na što je reagirala Policijska uprava zadarska.

Na naš službeni upit PU Zadarska odgovara da su dojavu o grafitima neprimjerenog sadržaja, koji se nalaze na dva prometna znaka na zapadnom ulazu u mjestu Ceranje Donje, zaprimili u ponedjeljak 9. septembra oko 9:20 sati. Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja obavljen je očevid, a policijski službenici, kako nam je rečeno, nastavljaju kriminalističko istraživanje.

Zbog uklanjanja grafita o ovom slučaju obaviještene su nadležne službe koje su grafite uklonile, a ploče s natpisom Donje Ceranje su nadležne službe, nadcestarija Benkovac, privremeno skinuli radi saniranja, nakon čega će biti vraćene, javljaju iz zadarske policije.

Osim toga, na stupu u blizini unakažene ploče postavljena je aktualna naslovnica proustaškog 'Hrvatskog tjednika' s tekstom u vidu tjeralice : 'Teror velikosrpskoga luđaka nad cijelom Hrvatskom, posljedica je bolesne Plenkovićeve politike istjerivanja ekstremizma, klerofašizma i nacionalizma iz HDZ-a i Hrvatske.'

Valja podsjetiti da je fizičkom nasilju u Uzdolju prošlog mjeseca, prethodilo iživljavanje huligana slično ovom u Ceranjama Donjima, kada su na zidovima kuća, spomenika i ulaznih ploča u selima u okolici Knina i Benkovca ostavljene poruke govora mržnje.

Drugog dana augusta u središtu sela Zapužane, blizu Benkovca, ostavljena je poruka na zidu devastirane kuće ‘I stožer vam poručuje opet ćemo u Oluje’ uz ustaško slovo 'U'. Po nalogu benkovačke policije komunalni redari uklonili su grafit, ali je već narednog dana na prefarbanom mjestu ponovno osvanula ista poruka, ovaj put uz dodatak 'NDH’ i 'Maksovi mesari'.

U selu Polača, kraj Knina, dan nakon proslave 'Oluje' ustaškim i nacističkim znakovljem unakažen je spomenik poginulim borcima iz Drugog svjetskog rata i žrtvama fašističkog terora.

Dana 6. augusta, na ulazu u općinu Ervenik, na više mjesta na cesti crvenom farbom je ispisano slovo 'U' uz poruke 'Ubij Srbina', 'Srbe na vrbe' kao i 'NDH'. Pored toga, tabla na ulazu u Ervenik uništena je grafitom ustaškog 'U' 

1/2