Novosti

Društvo

Prostor slobodan

Slobodan Živković, generalni sekretar SKD-a "Prosvjeta", upoznao je članstvo s historijatom borbe za prostor, odnosno za dvorište zgrade u Preradovićevoj ulici koja je "Prosvjeti" vraćena 2014. godine

Large prosvjeta preradoviceva 1

U Preradovićevoj bi mogao niknuti Srpski kulturni centar

Tokom prošle godine koja je nosila niz izazova zbog još uvijek prisutnih protuepidemijskih mjera, zagrebački pododbor Prosvjete uspješno je prevladao sve teškoće u radu, a njegove su sekcije izvele veći dio ranije planiranih aktivnosti, rečeno je na izvještajnoj skupštini pododbora upriličenoj 15. marta. O okolnostima u kojima pododbor djeluje govorila je predsjednica Aneta Vladimirov, ističući uspješne aktivnosti sekcija.

- Likovna sekcija koja obuhvaća 15 članova i članica, uz jednog 14-godišnjaka koji se priprema za likovnu srednju školu lani se sastala 25 puta, održala je izložbu na temu Emeneti, a njene su članice učestvovale na kolonijama, rekla je voditeljica Lana Kovačević. Muzička sekcija, odnosno Zborxop koji broji 18 članova uz repertoar od 20 pjesama, pojačala je svoju vidljivost održavši 15 nastupa na brojnim skupovima vezanim uz antifašizam, odnosno nacionalne manjine u gradu, ali i drugim mjestima.

Folklorna sekcija nastupila je na smotri manjinskog stvaralaštva u Zadru i uvježbavala igre iz Leskovca i igre s Banije dok je muška pjevačka sekcija ostvarila više nastupa. Održavana su druženja subotom, a uza njihove učesnike organiziran je izlet u Dalmaciju, a obnovljene su i prostorije. Nakon što je izvještaj o radu za 2022. jednoglasno usvojen, bilo je riječi o planovima.

Folklorna sekcija dobila je novog i iskusnog voditelja Zorana Blanušu kome će asistirati Bojana Karlica, ponikla u garešničkom pododboru koji Blanuša godinama vodi, pa se ove godine planira više nastupa s novouvježbanim koreografijama. Kako Jovana Lukić više ne vodi Zborxop, njegovi će članovi odabrati jednog od troje kandidata, dok muzička i likovna sekcija nastavljaju sa svojim redovnim aktivnostima. Likovna sekcija priprema se za izložbu koju će upriličiti 2024. a tokom godine njene će članice otići na radni i likovni izlet u jedan od gradova.

Po riječima Anete Vladimirov, pokreće se i pilot projekt, odnosno radionica u kojoj bi 13 i 14-godišnjaci razvijali svoje kulturne afinitete i izražaje. U Kinu Tuškanac od 29. marta do 2. aprila bit će organizirani dani srpskog filma na kojima će tokom ove godine biti prikazani TV filmovi nastali u produkciji Radio televizije Beograd, a program počinje TV filmom "Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo".

Prisutne koji su i planove jednoglasno usvojili pozdravili su predsjednik i generalni sekretar Prosvjete Mile Radović i Slobodan Živković. "Dobar odziv i kvorum pokazuju da vam je stalo do Prosvjete", rekao je Živković i članstvo upoznao s historijatom borbe za prostor, odnosno za dvorište zgrade u Preradovićevoj ulici koja je Prosvjeti vraćena 2014. godine.

- Do ove godine to je dvorište bilo nelegalno korišteno, pa je od 1. januara to onemogućeno i ograničen je ulaz nezaposlenima. Istovremeno se na zgradi obavljaju radovi, pa bi tokom ljeta mogla biti dovršeni prozori i fasada, a traži se modus kako bi se u ovom prostoru mogli održavati skupovi, rekao je Živković. Mile Radović govorio je o stvaranjima uslova za kulturnu autonomiju i gradnju Srpskog kulturnog centra na tom mjestu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više