Novosti

Politika

Protiv aparthejda

Prosvjedi radnika Googlea i Amazona protiv ugovora njihovih tvrtki s Izraelom vrijednog 1,2 milijarde dolara za pružanje tehnologije toj vladi i vojsci. Tehnologija bi, ističu pobunjeni radnici, trebala koristiti "za zbližavanje ljudi, a ne za provedbu aparthejda, etničkog čišćenja i doseljeničkog kolonijalizma"

Large gooogle

"Google agresivno provodi vojne ugovore i oduzima glasove svojim radnicima putem obrasca ušutkavanja i odmazde", tvrdi bivša radnica Ariel Koren (foto Twitter)

Stotine radnika Googlea i Amazona održat će u rujnu prosvjede ispred sjedišta dviju kompanija pozivajući na otkazivanje 1,2 milijarde dolara vrijednog ugovora za projekt Nimbus. Ugovor je potpisan lani, na sedam godina, a njime kompanije izraelskoj vladi pružaju različite tehnološke usluge i potporu, servise za pohranu podataka i alate za umjetnu inteligenciju. Pokret #NoTechForApartheid ("Nema tehnologije za aparthejd") prosvjede organizira u San Franciscu, New Yorku i Seattleu. Osnovan je prošle godine, a pokrenuli su i peticiju kojom pozivaju uprave obiju kompanija da prestanu poslovati s izraelskom vladom i vojskom.

"Dok je izraelska vojska bombardirala domove, bolnice i škole u Gazi i prijetila da će protjerati palestinske obitelji iz njihovih domova u Jeruzalemu u svibnju 2021., rukovoditelji Amazon Web Services i Google Clouda potpisali su ugovor vrijedan 1,2 milijarde dolara za pružanje tehnologije toj vladi i vojsci", navodi se u peticiji. Tehnologiju bi, ističu pobunjeni radnici i radnice Googlea i Amazona, valjalo koristiti "za zbližavanje ljudi, a ne za provedbu aparthejda, etničkog čišćenja i doseljeničkog kolonijalizma". Upozoravaju kako je ova suradnja samo djelić većeg obrasca "Big Techa" kojim se potiče državno nasilje diljem svijeta. Primjerice, Amazon u partnerstvu s više od dvije tisuće američkih policijskih odjela svojim tehnološkim alatima nadzire i kriminalizira crnačke i druge manjinske zajednice u SAD-u, a o eksploataciji milijuna radnika da i ne govorimo.

Dvadesetosmogodišnja Ariel Koren (inače Židovka), radnica Googlea koja je postala najglasnija protivnica projekta Nimbus, dala je ovoga mjeseca otkaz, navodeći kao razlog neprijateljsko radno okruženje i odmazdu zbog aktivizma. Koren je provela posljednjih godinu dana organizirajući prosvjede, lobirajući kod rukovoditelja, obraćajući se medijima – sve kako bi uvjerila Google da se povuče iz projekta. Krajem prošle godine Google ju je zato opendrečio ultimatumom: ili pristati preseliti se iz San Francisca u Sao Paulo ili izgubiti posao. Najmanje 15 drugih radnika i radnica istupilo je nedavno i kazalo kako je u Googleu nemoguće izraziti bilo kakvo neslaganje s ratom koji se vodi protiv Palestinaca bez pozivanja na sastanke rukovodstva i prijetnje otkazima.

"Google agresivno provodi vojne ugovore i oduzima glasove svojim radnicima putem obrasca ušutkavanja i odmazde", napisala je Koren nedavno. Nije ovo prvi put da Google radi takvo što. Prije tri godine Googleove radnice Claire Stapleton i Meredith Whittaker napustile su tvrtku zbog odmazde nakon što su organizirale prosvjed zbog seksualnog uznemiravanja, a posljednjih godina zabilježeno je i više slučajeva radnika koji su bili otpušteni ili primorani dati otkaz zbog sindikalnog organiziranja. Nedavno je pokrenuta još jedna inicijativa protiv izraelske politike aparthejda – više od 300 filmaša potpisalo je peticiju kojom odbijaju suradnju sa Shomron Film Fundom koji je osnovala bivša ministrica kulture Miri Regev. Fond dijeli potpore isključivo doseljenicima u ilegalnim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, a prije dva mjeseca u naselju Ariel održali su prvi filmski festival, u prisutnosti više poznatih imena izraelske kinematografije. Onima koji pozivaju na bojkot izraelska vlast poručuje da pretjeruju i diskriminiraju. Ista je to vlast koja je, nakon četiri mjeseca poricanja, ovih dana objavila da postoji "velika mogućnost" da je izraelska vojska ubila novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh, ali da se radi o slučajnosti i da nitko neće biti kažnjen.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više