Novosti

Društvo

Amazon u 1984.

Nakon što su radnici najveće globalne kompanije za internetsku prodaju Amazon početkom travnja napokon uspjeli osnovati sindikat, u javnost je procurio dokument iz kojega se vidi da kompanija namjerava dodatno ojačati ionako orvelijanski nadzor svojih radnika

Large internacionala tena

Skladište Amazona na Staten Islandu (foto Brendan McDermid/Reuters)

Nakon što su radnici najveće globalne kompanije za internetsku prodaju Amazon početkom travnja napokon uspjeli osnovati sindikat, u javnost je procurio dokument iz kojega se vidi da kompanija namjerava dodatno ojačati ionako orvelijanski nadzor svojih radnika. Portal The Intercept dobio je uvid u dokument koji otkriva da je kompanija osmislila aplikaciju za internu upotrebu čija je nominalna svrha povećanje produktivnosti zaposlenika putem virtualnog nagrađivanja. Pilot-projekt trebao bi stupiti na snagu potkraj travnja, a funkcionirat će tako da radnici koji "direktno doprinose poslovnoj vrijednosti" za nagradu dobivaju virtualne zvjezdice i bedževe.

O osmišljavanju aplikacije odlučeno je na sastanku održanom u studenom prošle godine, na kojemu je šef za globalno tržište Dave Clark objasnio da će se aplikacija koristiti i za aktivni nadzor postova radnika kako bi se osigurala "pozitivna radna zajednica". Odmah potom osmišljen je sistem za "automatski nadzor loših riječi", a takve riječi, osim automatski, moći će blokirati i menadžeri.

Uz prostote, popis zasad sadrži i 42 riječi i sintagme među kojima su: mrzim, sindikat, otkaz, povišica, bullying, ovo je zabrinjavajuće, ovo je glupo, zatvor, prijetnja, peticija, nezadovoljstvo, nepravda, različitost, etika, poštenje, pristup, cjepivo, nadređeni, dostojna plaća, favoriziranje, ujediniti se/jedinstvo, plantaža, rob, ropski rad, gospodar, zabrinut, sloboda, zahodi, roboti, smeće, odbor i koalicija.

Te informacije objavljene su nekoliko dana nakon što su radnici Amazonovog skladišta na Staten Islandu u New Yorku postigli povijesni uspjeh osnivanjem prvog sindikata u toj korporaciji koja je krajem prošle godine u SAD-u imala 1,1 milijuna zaposlenika, 18 posto više nego prethodne godine. Od ukupno 8.300 radnika skladišta na Staten Islandu glasalo ih je oko 5.000, pri čemu su za osnivanje sindikata glasala 2.654 radnika, a njih 2.131 bilo je protiv. Radnici Amazona imali su niz bezuspješnih pokušaja organiziranja, naročito u protekle dvije godine kada su tražili bolju zaštitu zbog pandemije koronavirusa i učestalih nesreća na radu. Uspjeh je tim veći kada se zna da je Radnički sindikat Amazona u potpunosti neovisan te da mu je inicijalni budžet samo 120 tisuća dolara, dok je Amazon na antisindikalno lobiranje prošle godine potrošio 4,3 milijuna dolara. Kompanija je najavila žalbu relevantnoj vladinoj agenciji zbog navodnih pritisaka sindikalnih čelnika na radnike prilikom glasanja o osnivanju sindikata.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više