Novosti

Politika

Provale u dalmatinske hramove

Nakon skrnavljenja pravoslavnog hrama u Sinju, policijske postaje u Kninu i Drnišu zabilježile su šest pokušaja obijanja objekata Srpske pravoslavne crkve

Nakon skrnavljenja pravoslavnog hrama u Sinju, na kojem je 6. marta osvanuo grafit mržnje s proustaškim obilježjem, u periodu između 6. i 8. marta policijske postaje u Kninu i Drnišu zabilježile su šest pokušaja obijanja objekata SPC-a. Na meti su se našli hramovi u drniškom kraju, na području Petrovog polja, i to: crkva Sv. Jovana Krstitelja u Baljcima, crkva Sv. Apostola i jevanđeliste Luke u Štikovu, crkva Sv. Velikomučenika Georgija u Kričkama, crkva Sv. Jovana Krstitelja u Miočiću, crkva Sv. Petke u Kanjanima i crkva Sv. Nikolaja u selu Vrbnik kraj Knina.

Kako saznajemo od nadležnog drniškog paroha, sveštenika Dragana Zorice, hram u Kričkama obijen je dva puta u poslednjih petnaest dana, i neposredno pred ovaj čin na njemu je zamjenjena brava na ulaznim vratima. U istom periodu sličan vandalski čin počinjen je i na pravoslavnom hramu Sv. Velikomučenika Georgija u Velušiću. Po riječima Zorice, obavještena je i policija koja je, patrolirajući potom kroz Baljke, uočila skrnavljenje hrama te obavijestila sveštenika.

- Imao sam osjećaj da bi se to možda opet moglo ponoviti u Baljcima. Tamo ne živi niko od Srba povratnika, struje i rasvjete nema, a hram je izolovan od očiju slučajnih prolaznika. Kada me policija obavijestila o pokušaju provaljivanja u hram, obišao sam i ostale u okviru svoje parohije i vidio da su na isti način obijena još dva. Istu situaciju javio mi je i sveštenik Milan Radusin, koga su vjernici iz njegove parohije obavjestili o obijanju ulaznih vrata hrama u Štikovu, a potom i u Miočiću. U ovim crkvama se liturgije služe dva do tri puta godišnje, prvenstveno zbog malog broja povratnika koji u tim mjestima žive. Nakon služenja svake liturgije, parastosa ili bilo kojeg drugog crkvenog obreda, prilozi vjernika stavljaju se u crkvenu blagajnu, radi se popis i novac ne ostaje u crkvama. Materijalna šteta nije počinjena, nije bilo unutrašnjeg devastiranja hramova i sve smo zatekli onako kako smo ostavili. Policija je na svim mjestima obavila očevid, a tehničari su uzeli otiske prstiju. Ono što se na prvi pogled moglo uočiti jeste da je način pokušaja provaljivanja u sve objekte bio isti, i da se pri njima koristio isti alat, a sve ostalo pokazaće dalja istraga. Mi o motivima ne želimo nagađati i prepuštamo struci da se time pozabavi – objasnio je sveštenik Zorica.

Hramovi u Štikovu i Baljcima nalaze se u prečniku od 25 kilometara, a zanimljivo je da se tamo nalazi i nekoliko katoličkih hramova koji nisu bili na udaru razbojnika. Iste noći se ista situacija desila i na ulaznim vratima hrama u Vrbniku, koji se nalazi pored puta koji veže Oklaj i Knin s jedne, i Drniš i Knin s druge strane, pa postoji opravdana sumnja da su djelo počinili isti ljudi.

Obijene hramove u ponedjeljak je obišao saborski zastupnik Boris Milošević u društvu episkopa dalmatinskog Fotija, šibensko-kninske dožupanice Anje Šimprage i nadležnog sveštenstva.

Episkop Fotije tom je prilikom Miloševića upoznao s položajem pravoslavnog naroda i njihovih svetinja u Dalmaciji, rekavši kako su nedavni događaji dodatni krst za Srbe u ovim krajevima, ali da ih to neće pokolebati u istrajnosti, molitvi i borbi za opstanak.

- Ovo je zaista jedna neugodna situacija za sve pravoslavne hrišćane koji žive u ovim krajevima. Uzevši u obzir da je samo u par dana obijeno sedam hramova, bez obzira što nije počinjena veća materijalna šteta, važna je poruka koja je izazvala uznemirenost kod vjernika, naroda. Zato sam smatrao da je moja dužnost bila da dođem, pružim podršku vladici, sveštenicima, ali i narodu cijele Eparhije dalmatinske. O motivima i počiniocima nećemo špekulirati dok se istraga ne završi, ali govore mržnje i loše poruke svakako moramo osuditi – poručio je Milošević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više