Novosti

Politika

Provjerite možete li glasati na manjinskim izborima

Rok za provjeru da li je i vaše ime na biračkim spiskovima ističe 24. aprila. Na dan izbora ne možete se izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti

Kkonagiaayr0tho5jgpx70emj7f

Pripadnici nacionalnih manjina, koji navrše 18 godina do dana izbora, trebaju se izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim uredom državne uprave (foto Robert Anić/PIXSELL)

Kako bi glasali na predstojećim izborima za članove vijeća nacionalnih manjina 5. maja morate biti upisani kao pripadnici određene manjinske zajednice. Ako u biračkim spiskovima niste upisani kao ‘manjinac’, nećete moći glasati. Zato već sada u službi za opću upravu ureda državne uprave u županijama i Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, prema mjestu svog prebivališta, svakim radnim danom u radnom vremenu ureda, možete provjeriti jeste li na spisku. Rok za potencijalni ispravak je 24. aprila.

Pripadnici nacionalnih manjina, koji navrše 18 godina do dana izbora, trebaju se izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim uredom državne uprave, što je preduvjet s obzirom da se na popisima birača na dan izbora nalaze samo birači pripadnici nacionalnih manjina koji imaju prebivalište u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojima se provode izbori. Osim toga, moraju imati i važeće lične karte.

Iz Ministarstva uprave poručuju da birači pripadnici nacionalnih manjina, za koje se prilikom dolaska na biračko mjesto utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu na dan izbora svoje glasačko pravo ostvariti s potvrdom za glasanje koju izdaje nadležni ured prema mjestu prebivališta birača. Također podsjećaju birače da se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti, osim ako se utvrdi da nisu upisani u registar birača.

Adresar nadležnih tijela ovlaštenih za vođenje registra birača možete pogledati na internet stranicama Ministarstva uprave. Korisna stranica je i Registar birača Republike Hrvatske.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više