>

novosti logo

Kronika Kronika

Prve pa trojke!

Prve trojke u Negoslavcima tokom poslednjih 60 godina: Tri male Negoslavčanke – Biljana, Bojana i Snežana - na svet su došle u osječkoj bolnici

Nataša i Milan Glušica iz Negoslavaca u jednom danu su postali roditelji troje dece. U Kliničko-bolničkom centru (KBC) Osijek, 28-godišnja Nataša je 3. jula na svet donela tri devojčice: Biljanu, Bojanu i Snežanu. Trojke su prava retkost, a još veće čudo kada su, kao male Negoslavčanke, začete prirodnim putem. Saznali smo da su od tri devojčice, dve potpuno identične, jednojajčane blizanke.

- Divno se osećam! Trostruka sreća i stvarno predivan osećaj. Nismo odmah znali da su u pitanju trojke i bili smo iznenađeni, a kasnije i uzbuđeni. Trudnoća i porod su dobro prošli - kaže Nataša kojoj je to bila prva trudnoća.

- Bio sam iznenađen jer nismo očekivali trojke, ali sam presrećan. Plašili smo se malo kako će sve proći, ali sve je dobro završilo. One su nam prva deca. Predivan je osećaj! - dodaje 38-godišnji Milan i otkriva nam da su bebe teške od 1.800 do 2.100 grama.

Osim za porodicu Glušica, njihovu rodbinu i prijatelje, veliki je to i nesvakidašnji događaj za čitavu opštinu Negoslavci u kojoj se prosečno rađa desetero dece godišnje, a trojki nije bilo poslednjih 60 godina. Zato je načelnik opštine Dušan Jeckov sa svojim saradnicima i ponosnim tatom novorođenih trojki, 12.jula, na Petrovdan, odlučio da poseti majku i bebe.

- Drago nam je da smo svedoci ovako lepe priče. Došli smo u bolnicu da čestitamo porodici Glušica i da se zahvalimo KBC-u Osijek, odeljenjima ginekologije i pedijatrije što su pomogli da se naša Nataša porodi i donese na svet tri predivne bebe. Ovo je nesvakidašnji događaj jer u poslednjih 60 godina u Negoslavcima nije bilo trojki. Hteli smo da pošaljemo jednu lepu priču i poruku iz Negoslavaca, iz Osijeka i Slavonije, nasuprot teškim temama o odlasku ljudi sa ovih prostora. Hvala porodici Glušica što nam je omogućila da uživamo u ovoj lepšoj strani života - rekao je načelnik Jeckov koji je srećnim roditeljima uručio i poklon.

- Pored redovnih sredstava koja iz opštinskog budžeta izdvajamo za svako novorođeno dete, a to je 2.000 kuna po detetu, odlučili smo ovaj put da uručimo i poklon bon za godišnju zalihu pelena za tri bebe - dodaje Jeckov.

U osječkom KBC-u kažu da su trudnoće trojkama veoma retke, a kad se dogode, komplicirane su pa zahtevaju dodatan napor i angažman. Natašina trudnoća je na sreću prošla bez problema, a porod je obavljen carskim rezom što je uobičajeno kod takvih trudnoća.

- Pre devet meseci imali smo trojke iz Vinkovaca, a pre njih trojki nije bilo par godina. To se vrlo retko događa, pogotovo spontane trojke, koje nisu začete veštačkom oplodnjom - kaže doktorica Mirta Kadivnik. U osječkom KBC-u je prošle godine rođeno 2009 dece.

- Trenutno na odeljenju imamo 40-tak beba. Dnevno se rađa 5 do 10 beba, a nekada je bilo 2.500 do 3.000 poroda godišnje. Sada je, nažalost, zbog aktuelnog iseljavanja, oko 25 posto manje poroda - kaže doktorica Kadivnik.

Prema podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa, u Hrvatskoj se prošle godine rodilo 36.730 beba. Od ukupno 36.101 poroda, u 611 su se rodili blizanci, a u samo devet poroda na svet su stigle trojke.

1/2