Novosti

Politika

Pupovcu povelja Matice srpske

Predsjednik Savjeta SNV-a Milorad Pupovac dobio priznanje za njegovanje srpske jezične kulture

Advg44t2mlq0dy33bz8ovlvxan8

Milorad Pupovac (foto Dalibor Urukalović/PIXSELL)

U prostorijama Matice srpske u Novom Sadu 22. januara osmu godinu zaredom uručene su povelje za njegovanje srpske jezičke kulture. Srpskoj akademiji nauka i umetnosti priznanje je uručeno za višedecenijski doprinos njegovanju srpskog jezika, njegovih izražajnih mogućnosti i ćiriličnog pisma, predsjedniku SDSS-a i Savjeta SNV-a profesoru lingvistike Miloradu Pupovcu za doprinos očuvanju srpskog jezičnog identiteta i kulture u Hrvatskoj, a profesoru lingvistike Dragoljubu Petroviću za ukupan doprinos izučavanju srpskog jezika i njegovanje srpske jezičke kulture.

Povelje Matice srpske ustanovljene su 2012. godine sa željom da se afirmira očuvanje srpskog jezika, kao i da budu nagrađene važne institucije i ličnosti koje svojim radom daju izuzetan doprinos očuvanju kulturnog identiteta.

- Rešili smo da osnujemo nagradu kako bismo skrenuli pažnju na značajne pojedince i institucije koji u tom domenu rade važne stvari - rekao je tom prilikom predsjednik Matice srpske Dragan Stanić.

- U vremenu osporavanja svega i svačega, nama je značajno da postoji institucija koja deluje uporedo s nama, iako pola veka duže od nas i s kojom zajednički pokušavamo da tu delatnost obavljamo kako valja - rekao je predsjednik SANU-a Vladimir Kostić.

- Ovo priznanje je značajno za narod koji predstavljam i značajno je za jezično kulturno nasljeđe Srba u Hrvatskoj. To bih rado podijelio kao priznanje, ne samo meni lično, nego svima s kojima bliže ili dalje surađujem na tome - rekao je Pupovac.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više