Novosti

Društvo

Put u krezubost

Je li iz Ministarstva zdravstva pušten probni balon o ukidanju primarne zubarske zaštite ili tek smanjenju sredstava za ugovorne ordinacije?

Large intrigator paulina

Hrvatska je najlošija u EU-u po dentalnom zdravlju (foto Robert Anić/PIXSELL)

Pacijenti u dentalnoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti mogli bi uskoro doživjeti još jedan udar na svoja prava, barem kako tvrdi poslovni.hr na osnovu svojih izvora iz Ministarstva zdravstva. Radi se vjerojatno o probnom balonu u uvjetima krize, kojim se ispituje bi li se moglo ići u smanjenje opsega prava i usluga u primarnoj stomatološkoj zaštiti za osiguranike od 18 do 65 godina. Ona bi se navodno odvijala isključivo u segmentu preventivne skrbi, što bi dovelo do krizne uštede od ukupno 1,2 milijarde kuna, koliko se godišnje troši na stomatološke usluge.

U Hrvatskoj komori dentalne medicine strahuju da bi nakon najava o navodnim uštedama mogla biti ukinuta dentalna zaštita u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a plaćene stomatološke usluge svedene tek na preventivu, što bi postalo neizdrživo financijsko opterećenje za pacijente. Komora upozorava da bi takvim potezom mogla biti zatvorena većina privatnih ugovornih ordinacija te ugroženo oko 4.000 stomatologa i dentalnih asistenata koji rade u ugovornom odnosu s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Iako iz HZZO-a ističu da nisu u tijeku promjene propisa koji reguliraju prava u dentalnoj zaštiti, hrvatski pacijenti koji su naviknuti na kontinuirano rezanje prava i zdravstvenih usluga ipak strahuju, u skladu s onom narodnom "gdje ima dima, ima i vatre". No iz strukovnih udruženja okreću priču u drugom smjeru.

- Prava pacijenata ne mogu se više smanjivati jer su ona već smanjena. Najsiromašnija smo država po kvaliteti zdravlja zuba i najlošiji u Europskoj uniji. Pacijenti nisu upoznati sa svojim pravima i s njima se manipulira u ordinacijama ugovornih doktora koji se sada boje za svoja primanja jer je veliki dio dosadašnjih davanja za pacijente završavao upravo u džepovima tih stomatologa. Neosporna je činjenica da je područje stomatologije tajkunizirano na račun solidarnog zdravstvenog sustava - ističe Mario Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

Nezadovoljstvo na polju dentalne primarne zaštite ne skrivaju ni u Udruzi dentalnih tehničara.

- Do sada nikada nismo čuli ugovorne doktore stomatologije da su se pobunili kada su prava pacijenata smanjivana. Čini mi se da se ide u zbunjivanje pacijenata i da bi u pitanju moglo biti tek smanjivanje davanja ugovornim doktorima. Oni su svoj nerad naplaćivali novcem iz HZZO-a koji je bio namijenjen plaćanju usluga pacijentima. Hrvatski pacijenti, koji mjesečno izdvajaju 16,5 posto bruto osobnog dohotka u solidarni javni sustav, imaju daleko manja prava i mogućnosti od pacijenata u europskim zemljama koji imaju privatno izdvajanje - napominje Živana Radić, predsjednica Udruge dentalnih tehničara.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više