Novosti

Intervju

Jasna Karačić: Pacijenti u laboratoriju

Predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata: Zbog rezanja obujma primjene C1 uputnice, pacijenti s otoka i sela, odnosno iz udaljenih mjesta, ostavljeni su na milost i nemilost liječnika

Lipwjci48h5jgxsh07qfyl2zzj8

Jasna Karačić

Kako komentirate odluku tehničkog ministra Darija Nakića da sreže obujam primjene C1 uputnice ‘zbog veće efikasnosti’?

Odluka je vrlo kontradiktorna jer upravo je ta uputnica omogućila bolju efikasnost zdravstvenog sustava. Bila je spas mnogim pacijentima, kao i liječnicima koji su je izdavali. Liječnik specijalist se zbog nje mogao posvetiti potpunoj obradi pacijenta, a ne da misli na birokraciju. Omogućavala mu je da na temelju svog znanja odluči što sve treba napraviti od pretraga, u svrhu onog najboljeg za pacijenta. Uputnica C1 je vrijedila godinu dana i s njom se mogla napraviti kompletna dijagnostička obrada pacijenta u bolnici bez toga da se za svaku pretragu vadi posebna uputnica kod obiteljskog liječnika.

Kakve će to probleme stvoriti?

Liste čekanja se povećavaju iz dana u dan i ne radi se na tome da se smanje. Pacijenti u gradovima gdje su bolnice još će i dobro proći, jer se istog dana mogu vratiti obiteljskom liječniku po novu uputnicu. No pacijenti s otoka i sela, odnosno iz udaljenih mjesta, ostavljeni su na milost i nemilost odluke liječnika želi li obaviti pregled, tako da naknadno donesu uputnicu.

Igra li se to ministar sa zdravstvenim sustavom?

Igra je ishod svega nerealiziranog u zdravstvenom sustavu. Eksperimentiralo se bez pravog cilja. Takvo ponašanje je nedopustivo, jer pacijenti nisu pokusni kunići. Nećemo dozvoliti da se na bolesnima i nemoćnima rade pogreške.

Javljaju li vam se pacijenti s pritužbama?

Zovu nas pacijenti, liječnici i osoblje nekih bolničkih odjela. Zanima ih kakva sad prava imaju oni koji dolaze s tom uputnicom. Pacijenti se žale da su došli u situaciju da umjesto u jednom danu pretrage obavljaju mjesec dana. Na primjer, zaposlena osoba teško će uzeti toliko slobodnih dana da bi stigla obaviti sve potrebne pretrage.

Što ćete kao udruga učiniti?

Nije tehnički ministar jedini koji tu odluku donosi. HZZO je mora odobriti, a ne bi bilo naodmet pitati i nadležnu struku kakav će utjecaj odluka ostaviti i što još valja učiniti po tom pitanju. Ne zanima nas koji je ministar na vlasti niti kojoj stranci pripada. Prava pacijenata su nam ispred svega i ne damo nikome da zadire u njih.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više