Novosti

Društvo

Tužbe zbog Covida

Problematika je posebno postala aktualna u zadnje dvije godine, za vrijeme pandemije Covida-19, pa tako priličan broj građana upravo tuži bolnice u vezi s komplikacijama koje su se dogodile njima ili članovima obitelji uslijed te bolesti

Large intrigator  dragan

(foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Povodom minulog Europskog dana prava pacijenata Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata upozorila je na porast pritužbi pacijenata koje su, uz neadekvatne odgovore zdravstvenih i drugih službenih institucija, dovele do povećanog broja sudskih procesa čak i izvan Hrvatske. Zbog toga iz udruge, kao jedine neovisne institucije u RH, koja je i zaštićena autorskim pravima, od zakonodavca traže da im se dodijele javne ovlasti kako bi se, osim interne istrage, mogla provesti i službena po pritužbi pacijenata.

- Danas pacijenti puno češće nego prije traže naknadu štete od bolnice. Naš cilj je medijacija koja bi dovela do smanjenja broja pritužbi, a do kojih dolazi i zbog nedovoljno dobre komunikacije između čelnika zdravstvenih ustanova i pacijenata, te ishođenje načina na koji bi zdravstvene ustanove trebale postupati po tužbama kada već do njih dođe. Razlog za sve učestalije sudske procese postaje nesavjesno liječenje, što je kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, koje zbog nastalih komplikacija dovodi i do smrtnih ishoda - kaže za Novosti Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Potonja problematika posebno je postala aktualna u zadnje dvije godine, za vrijeme pandemije Covida-19, pa tako priličan broj građana upravo tuži bolnice u vezi s komplikacijama koje su se dogodile njima ili članovima obitelji uslijed te bolesti. Prema riječima naše sugovornice, vrlo je teško utvrditi, primjerice, je li pacijent prilikom prijema u bolnicu bio negativan na testu za Covid, je li bio u fazi inkubacije i stoga se nije zarazio u bolnici, ili je zaista bio negativan i zaradio virus u bolnici, kao što su se dobivale bolničke infekcije u doba prije pojave Covida, o čemu trenutno nitko ne govori.

Udruga je također zatražila izradu novog Zakona o zaštiti prava pacijenata jer smatraju da aktualni iz 2004. godine nije primjenjiv. Između ostalog, traže obaveznu edukaciju zdravstvenih radnika u bolnicama o načinima odgovora na pritužbe, sankcije za kršenje prava pacijenata, definiciju medicinski opravdanog roka za čekanje i drugo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više