>

novosti logo

Rabljena sedmica: Nevinost sa zaštitom

Proteklih dana hrvatsko je pravosuđe utvrdilo nevinost Milijana Brkića i Tomislava Horvatinčića. Prvi nije pratio neke nesretne žene, drugi, smatraju sudovi, nije kriv za nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par. Doba nevinih

Sloboda

Očnjaci se oštre u vodećoj hrvatskoj stranci. Premda je HDZ ostvario sve ključne ciljeve, poput međunarodnog priznavanja Hrvatske i istjerivanja Srba, premda je aktualno stranačko vodstvo faktički legaliziralo ustaški pozdrav i na brojne načine podilazilo braniteljskoj kasti, što je kulminiralo otvaranjem mogućnosti da se i dva i pol desetljeća nakon rata stekne status ratnika, mira nema. HDZ-ovci hoće krvoločnijeg lidera. Prijestolnička štampa objavila je detalje prepiske unutar HDZ-ovskih grupa na Viberu i WhatsAppu. Riječ je o grupama koje redom okupljaju utjecajne pripadnike stranke, redom fin svijet poput Miroslava Tuđmana, Davora Ive Stiera, Hloverke Novak Srzić, Milijana Brkića, Marka Milića, nećemo više, dosta je i ovo. U skladu s kredibilitetom stranke i njezinim programskim odrednicama, u grupi se nižu misli poput ‘izdajnička pera ne miruju’, zatim ‘sve na kolac’, pa ‘metak u čelo’. Neimenovani HDZ-ovac preporučuje vrlo zanimljiv odnos prema stranačkom vođi: ‘Svakodnevno ga treba bojkotirat i njegovu ljevičarsku protunarodnu masonsku politiku’, dok drugi piše: ‘Dragi moji prijatelji, vi niste baš ni racionalni, ni štedljivi. Vi znate koje bi opterećenje proračun RH bilo zatvoriti tu gamad. Puno je jeftinije metoda ‘leđnog’ plivanja niz Savu. Brzo, jeftino i ekološki osviješteno’, stoji u poruci neupitne krvoločnosti i nepismenosti koju smo, u odnosu na original, obogatili tek kvačicama, ostavljajući je u njezinoj autohtonoj domaćoj neukosti. Šteta što se ne vidi o kome autor piše, možemo samo nagađati koga netko od HDZ-ovaca želi vidjeti kako ‘leđno’ pliva niz Savu. Osim citiranog, napisan je i niz poruka koje daju naslutiti da će autori, a oni su, ponavljamo, članovi HDZ-a, radije glasati za Miroslava Škoru nego za stranačku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović. ‘Pogodio Škoro sve mete’, piše jedan. ‘Na žalost, glas za listu je glas za Plenkovića i njegove janjičare. Moj glas neće dobiti. I mislim da je to dobro za HDZ’, opaža neka HDZ-njara.

Kada je ovo objavljeno, spomenuti je Plenković, a ime mu je Andrej i trenutni je lider HDZ-a i Vlade, očekivano izgubio živce, pa je najavio sankcije, ali oglasio se njegov oponent Davor Ivo Stier s mudrošću kako ni državni ni partijski organi više nemaju pravo nadzirati dopisivanje. Krug oko Plenkovića uzvratio je primjedbom kako ne vjeruje da Stier podržava mrzilačke poruke kakve se daju zapaziti u citiranim rečenicama. Interesantno je pratiti aktualnu generaciju HDZ-ovaca dok pokušava dokučiti što je govor mržnje, a što sloboda govora. Vidi se da ih stranka tome nije učila. U njezinim je temeljima, uostalom, ograničavanje sloboda govora i puškama, pa i leđno ‘plivanje’ po rijekama.

Nevini

Taj USKOK kleveće naše najbolje ljude, najvrjednije što imamo, cvijeće hrvatske inteligencije, ali tu je Općinsko državno odvjetništvo da spasi stvar, što bi sportski komentatori rekli, požrtvovnim uklizavanjem u zadnjim minutama. Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku objavilo je da nakon provedenog istraživanja odbacuje prijavu protiv Milijana Brkića, brata mu Joze, kuma Blaža Curića i Franje Varge, podnesenu zbog sumnje da su računalno nadzirali četiri žene. USKOK je u prijavi smatrao da su braća Brkić preko Curića poticali Vargu da ulazi u mailove i profile oštećenica. No prema tužiteljstvu, uopće nije utvrđeno da im je Varga nadzirao računala, iako je imao pristup dijelu njihove e-mail korespondencije. Tužiteljstvo smatra kako postoji osnovana sumnja da je Varga, na Brkićev poticaj, počinio kazneno djelo neovlaštenog pristupa računalnim podacima dviju oštećenica, ali to je blaže kazneno djelo i ne goni se po službenoj dužnosti. A i oštećenice su izjavile da se ne smatraju oštećenima, pa bismo ih u daljnjem tekstu, da ga ima o ovoj temi, nazivali neoštećenice. Možda bi iskustvo života u ovoj državi bilo manje apsurdno kada bi se njezinu elitu povezivalo sa suptilnijim kaznenim djelima. No dobro, Brkić je nevin, to nam je najvažnije.

Nevin

Nevin je, po svemu sudeći, barem za Republiku Hrvatsku, i Tomislav Horvatinčić. Dobro, nema sumnje da je 16. kolovoza 2011. godine kod otočića Lukovnjaka gliserom udario u jedrilicu na kojoj je bio talijanski bračni par Francesco i Marinela Patella Salpietro. Sumnji ima oko toga je li opisani događaj kazneno djelo i, ako jest, mogu li ga sudovi u Republici Hrvatskoj pravomoćno okončati. Horvatinčiću je dvaput sudila šibenska sutkinja Maja Šupe – prvi put odmjerila mu je 20 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od tri godine. Blago ga je kaznila jer mu je našla niz olakotnih okolnosti, no Županijski sud u Zadru oborio je presudu predbacujući sutkinji Šupe što je propustila utvrditi je li Horvatinčić bio ubrojiv. Na popravnom je sutkinja Šupe zaključila da nema elemenata Horvatinčićeve odgovornosti te ga oslobodila, ali zadarski Županijski sud ukinuo je i to opažajući niz nelogičnosti u sutkinjinoj presudi. Treći put slučaj je došao u ruke šibenskog suca Ivana Jurišića. Horvatinčiću je odmjerio četiri godine i deset mjeseci zatvora, ali neslužbene informacije otkrivaju kako će i ova presuda pasti na višem sudu iz procesnih razloga. Naime, zbog izmjena Kaznenog zakona Horvatinčiću nije smio suditi Općinski sud. Nego županijski. A da je Horvatinčića predložiti za sveca? Ima šanse, prolazili su i gori.

Stupovi

Nekih se pojava nikako riješiti. Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a, pojavila se na predstavljanju izbornog programa Kolinde GK. Pohvalila se da koristi šest plus šest i da je na ‘coolingu’. Uz ohlađenu Žalac zapazili smo i Đakić (Josipa) Ivana koji je divljao automobilom po cesti. Ovo je njegova godina, počeo je objavom fotografije nekog ustaškog majmuna koji u ruci drži odsječenu ljudsku glavu, a završava je medijskom slavom zbog majmuniranja na cesti. Junaci našeg doba.

1/1